Zetas-baas liet lichaam stelen

Het lichaam van de onlangs doodgeschoten leider van de Mexicaanse drugsbende Los Zetas is gestolen in opdracht van de tweede man van die organisatie. Op de maandag na de confrontatie tussen Mexicaanse mariniers en Zetas waarbij Heriberto Lazcano Lazcano werd doodgeschoten werd diens lichaam door onbekenden ontvreemd. Bronnen binnen Mexicaanse inlichtingendiensten stellen nu dat Miguel Treviño Morales (alias Z-40) opdracht gaf het lichaam te laten weghalen uit een mortuarium en het af te geven bij familie.

Deze Treviño Morales is volgens die bronnen de nieuwe leider van Los Zetas. 

Inmiddels is ook duidelijk dat Lazcano is weggetipt iemand die aanwezig was op een honkbalveld waar Lazcano met twee anderen naar een wedstrijd zat te kijken waar een familielid van zijn vriendin aan deelnam. De tipgever wist mogelijk niet om wie het ging. Hij had getelefoneerd met de politie met de mededeling dat er ‘mannen met wapens’ binnen waren.

Toen een lijfwacht van Lazcano een peloton met 18 mariniers in het oog kreeg opende deze direct het vuur waarna Lazcano werd gedood. Eén van de twee lijfwachten van Lazcano werd gedood. De Marine wist eerst niet dat ze de leider van de Zetas hadden gedood. Dna-onderzoek in de Verenigde Staten heeft dat uitgewezen.

Lazcano had twee jaar geleden al een mausoleum laten bouwen voor zijn begrafenis.

Lees meer over de Mexicaanse drugsoorlog op Dossier Mexico.