Zetas recruteren beruchte straatgang

Het Mexicaanse drugskartel recruteert in Guatemala leden van de straatgang Mara Salvatrucha, ook wel MS-13 genoemd. De Maras worden getraind in opleidingskampen in de jungle in Guatemala. Dat heeft een woordvoerder van het Guatemalteekse ministerie van Binnenlandse Zaken gezegd. De Guatemalteekse Mara’s zijn inzetbaar om de meer afgelegen plattelandsgebieden voor de Zetas onder controle te houden.

 

De Maras zijn van oorsprong een jeugbende die voortkomt uit Middenamerikaanse migranten in de Verenigde Staten, maar is inmiddels verspreid over geheel Midden-Amerika. Dat werd in de hand gewerkt doordat de VS Maras deporteerde naar hun land van herkomst.

De Zetas hebben uitstekende contacten in Guatemala en bestaat deels uit goed getrainde Guatemalteekse ex-militairen. De groep breidt uit naar Guatemala waar ze in het onherbergzame noordoosten van het land corridors inrichten voor drugstransporten. Volgens het Guatemalteekse ministerie van Binnenlandse Zaken zetten de Zetas de Maras ook in voor inlichtingenwerk en voor hun kennis van de plaatselijke omstandigheden.

De Zetas zouden in eerste instantie zo’n 5000 Guatemalteekse Maras in willen lijven. 

Omgekeerd kunnen de Maras profiteren van de Zetas, bijvoorbeeld doordat ze toegang krijgen tot betere en goedkopere bewapening, waardoor ze hun positie in de geote steden van het land kunnen verbeteren. Een ander belangrijk motief voor de Maras is toegang tot de internationale drugslijnen van de Zetas. De groep brengt Colombiaanse cocaïne in Midden-Amerikaanse landen als Guatemala aan land als tussenstation voor verder transport naar Noord-Amerika.

Er zijn aanwijzingen dat Los Zetas ook in El Salvador en Honduras hun invloed uitbreiden.