Zeus-netwerk nog veel groter

Het netwerk van cybercriminelen dat door fishing met het virus Zeus inloggegevens van bankklanten ontvreemde was ook vertakt naar de Verenigde Staten. De FBI heeft daar meer dan negentig leden van de groep opgepakt. Ook zijn er vijf verdachten opgepakt in de Oekraïne, naast de negentien die dinsdag al in Groot-Brittannië waren gepakt. Volgens de FBI waren ook Nederlandse autoriteiten betrokken bij het onderzoek. De verdachten werkten als tussenpersonen voor figuren in Oost-Europa die ongeveer 50 miljoen euro hadden gemaakt. Volgens de FBI is dit netwerk één van de grootste cybercrime zaken die ze ooit hebben onderzocht. De groep werkte met spam e-mails die waren geïnfecteerd met het Zeus-trojanvirus, dat heimelijk de inloggegevens van computergebruikers aan het netwerk doorgaf.

In de VS zijn de verdachten aangeklaagd voor, ‘samenzweren voor het plegen van bankfraude en witwassen”. De slaagden er vooral in computers van kleine ondernemingen te infecteren van kleine ondernemingen en gemeenten maar ook van particulieren.

Een specialist in computerbeveiliging assisteerde de FBI. Hij bracht de leden van het netwerk in kaart, mede door hun facebookprofielen. Hier is zijn website met veel foto’s. Hier is het persbericht van de FBI.