Zeven arrestaties na vondst drugslab in Heerhugowaard

Zeven arrestaties na vondst drugslab in Heerhugowaard

De Friese recherche heeft woensdagochtend in Zaandam en Heerhugowaard zeven mannen aangehouden in een onderzoek naar de productie van drugs. In een pand in Heerhugowaard werd een drugslab aangetroffen. Bij verschillende invallen zijn onder meer drugs, vuurwapens en voertuigen in beslag genomen.

Wietkwekerij

Het rechercheonderzoek naar de productie van drugs startte na een anonieme melding. In dit onderzoek werden in een pand in het Friese Oudehaske in augustus 2023 sporen aangetroffen die aantoonden dat er een grote wietkwekerij in dat pand aanwezig moet zijn geweest. Nader onderzoek leidde vervolgens naar vijf verdachten, die woensdag zijn aangehouden. Het gaat om een 44-jarige man uit Zaandam en vier mannen van 24, 25, 31 en 51 uit Heerhugowaard. Daarnaast werden bij het drugslab in Heerhugowaard ook twee mannen zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden.

Drugslab

Tijdens het onderzoek stuitten agenten in de Einsteinstraat in Heerhugowaard op een drugslab. Daarbij werden grondstoffen voor synthetische drugs aangetroffen, maar ook materialen die wijzen op de productie van drugs. De politie vermoedt dat in het pand daadwerkelijk drugs werden geproduceerd. De Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) onderzoekt de locatie en zal het lab ontmantelen. Het onderzoek van LFO zal verdere duidelijkheid moeten verschaffen over welke drugs er geproduceerd zijn. De politie doet nader onderzoek naar wie er verantwoordelijk is voor deze productielocatie.

Vuurwapens

Na de aanhoudingen zijn de woningen van de verdachten en diverse andere panden doorzocht, waarbij beslag is gelegd op contant geld, vermogen en verschillende goederen, waaronder bankrekeningen, een ‘cryptowallet’ en garageboxen. Ook werden er voertuigen, vuurwapens, drugs, mobiele telefoons, luxegoederen en andere gegevensdragers in beslag genomen.

Burgemeester Maarten Poorter van Heerhugowaard heeft per direct het bedrijfspand aan de Einsteinstraat in Heerhugowaard en een woning voor een half jaar gesloten.

De verdachten worden vrijdag verhoord en zitten nog vast. Het onderzoek gaat door, aldus de politie.