Zeven jaar cel tegen advocaat geëist

Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor de rechtbank in Rotterdam zeven jaar gevangenisstraf geëist tegen de voormalig kickbokser en strafrechtadvocaat B. (37). Hij zou langdurig betrokken zijn geweest bij internationale cocaïnehandel. B. werd in november 2010 aangehouden terwijl hij in een appartement op de 29ste etage van een luxe woontoren in Rotterdam cocaïne stond te versnijden. In de woning werd bijna 80 kilo cocaïne aangetroffen. B. reisde ook zelf naar Ecuador om 30 kilo cocaïne te kopen, aldus het OM.

Vier andere verdachten hoorden vandaag straffen oplopend tot 10 jaar celstraf tegen zich eisen. In het megaproces bij de Rotterdamse rechtbank staan 14 verdachten terecht. Tegen negen verdachten zijn vorige week al straffen geëist, oplopend van 240 uur werkstraf tot 10 jaar gevangenisstraf.

Het bewijs tegen de verdachten is afkomstig uit afgeluisterde telefoongesprekken, e-mails, verklaringen van getuigen en medeverdachten en verslagen van observatieteams. De verdachten, zo bleek in het onderzoek, waren dagelijks actief in de cocaïnehandel en de distributie van de drugs. Bovendien werden de misdaadwinsten witgewassen, aldus de verdenking.

De officier van justitie nam het de verdachte B. kwalijk dat hij zich als advocaat en topsporter bewust heeft ingelaten met de handel in cocaïne. Bovendien heeft hij misbruik gemaakt van zijn rol en status als advocaat. ‘Hij heeft zijn voormalige beroepsgroep in ernstige mate in verlegenheid gebracht.’

Er zouden in het onderzoek ook verbanden zijn met de zaak van de Surinamer Piet W., hoewel dat tijdens de behandeling van de strafzaak tegen B. niet direct naar voren kwam.

Zie ook:

Rechtbank stelt cocaïne-verdachten vrij 

Surinaams onderzoek enorm