Zeven jaar cel voor drugsketelbouwer, vier jaar voor tussenpersoon

De rechtbank in Arnhem heeft donderdag een 55-jarige man uit Overberg veroordeeld tot zeven jaar celstraf voor het maken van een groot aantal drugsketels, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Een 41-jarige man uit Veenendaal werd veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor het fungeren als tussenpersoon bij de verkoop van drugsketels, het voorhanden hebben van goederen en chemicaliën die gebruikt kunnen worden bij de productie van harddrugs, cocaïnebezit, het exploiteren van een speedlab en witwassen.

Doorzoekingen

Op 29 juni 2021 werden beide mannen aangehouden. Diezelfde dag deed de politie doorzoekingen in de woningen van het duo. Daarnaast doorzocht de politie de bedrijfspanden van de 55-jarige man in het Utrechtse Elst en Veenendaal en het bedrijfspand van de 41-jarige man in Kootwijkerbroek.

Witwassen

Uit het politieonderzoek bleek dat de 55-jarige man in verband kon worden gebracht met de productie van drugsketels voor meerdere drugslabs die door het hele land waren opgerold. Daarnaast werd hij verdacht van gewoontewitwassen van meerdere auto’s, geldbedragen en een chalet en van deelname aan een criminele drugsorganisatie.

Blok coke

Uit het onderzoek van de politie bleek daarnaast dat de 41-jarige man over goederen en chemicaliën beschikte die gebruikt kunnen worden voor de productie van harddrugs en als tussenpersoon fungeerde bij de verkoop van drugsketels. De man werd verder verdacht van betrokkenheid bij een drugslab in Barneveld, witwassen en het bezit van een blok cocaïne.

Encrochat

In de onderzoeken naar het duo speelde hun Encrochat-communicatie een belangrijke rol. De mannen beschikten beiden over versleutelde pgp-telefoons die door de politie werden gekraakt. In de gesprekken werd onder meer gesproken over drugsketels en grondstoffen voor drugs. In de zaak van de 41-jarige man bepleitte de advocaat dat de Encrochat-gesprekken niet voor het bewijs kunnen worden gebruikt. De rechtbank verwerpt dat verweer en oordeelt dat deze communicatie wel voor het bewijs kan worden gebruikt.

De rechtbank acht bewezen dat de 55-jarige man inkopen deed voor de productie van drugsketels en meerdere personen voor zich liet werken, die ketels voor hem bouwden en klusjes verrichtten in de drugslabs. De man maakte zelf ook drugsketels en huurde twee bedrijfspanden om de drugsketels in te kunnen maken.

Negen drugslabs

Volgens de rechtbank was de man tussen 10 april 2020 en 8 april 2021 betrokken bij de productie van ketels en andere hardware van negen drugslabs in Didam, Eext, Groningen, Sint Kruis, Berkel en Rodenrijs, Nijeveen, Ter Apel, Neerkant en Arnhem. Daarnaast stelt de rechtbank dat hij drie auto’s, ruim 200.000 euro en een chalet heeft witgewassen en heeft deelgenomen aan een criminele organisatie.

Tussenpersoon

Met betrekking tot de 41-jarige man acht de rechtbank bewezen dat hij via onder andere Encrochat als tussenpersoon fungeerde bij de verkoop van drugsketels. Daarnaast werden in het bedrijfspand van de man goederen en chemicaliën aangetroffen die gebruikt kunnen worden bij de productie van drugs. Verder blijkt uit de Encrochat-berichten dat hij in 2020 in Berkel en Rodenrijs een blok cocaïne ontving dat afkomstig was uit het daar aangetroffen drugslab. Verder acht de rechtbank bewezen dat de man in 2017 en 2018 verantwoordelijk was voor een drugslab in Barneveld. Daarnaast is hij veroordeeld voor het witwassen van 2.900 euro en twee Rolex-horloges.

Sleutelrol

Volgens de rechtbank hebben beide mannen een sleutelrol gespeeld in de productie van drugs. Aan de 55-jarige ketelbouwer legt de rechtbank zeven jaar celstraf op. De 41-jarige tussenpersoon krijgt vier jaar cel. Dat is in beide gevallen één jaar minder dan het OM eiste.

De auto van de 55-jarige man wordt verbeurd verklaard. Ook de 2.900 euro en de twee Rolex-horloges van de 41-jarige man worden verbeurd verklaard.