Acht jaar en tbs voor doodsteken na stapavond

De 24-jarige Gianni L. die vorig jaar juni in Amsterdam-Zuidoost Oscar Donk (23) doodstak is woensdag door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar en tbs. De tbs-oplegging is opmerkelijk omdat de verdachte niet kon worden onderzocht op zijn geestelijke gesteldheid.

Autosleutel

Na een avondje stappen ontstond er 10 juni vorig jaar op een afterparty in de woning van een vriendin een ruzie over een verdwenen autosleutel. Verschillende aanwezigen waren onder invloed van drank en drugs. Eerst werd een jongen uit Amstelveen vier keer gestoken, die overleefde. Vermoedelijk heeft Oscar Donk de ruzie willen sussen, daarbij werd hij in zijn buik geraakt. Hij overleed korte tijd later.

Stoornissen

De verdachte wilde niet meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek. Meestal legt een rechtbank dan geen tbs op. In dit geval oordeelde de rechtbank dat stoornissen in het verleden aanleiding geven toch tbs op te leggen. L. was verslaafd geweest aan wiet, en bij hem waren andere stoornissen vastgesteld waarvoor hij niet behandeld is. De rechtbank is bang dat zijn toestand zal verslechteren als hij geen behandeling krijgt.

Gianni L. is uiteindelijk veroordeeld voor doodslag, poging tot doodslag en omkoping van een ambtenaar. Dat laatste is omdat hij een medewerker van een penitentiaire inrichting heeft laten omkopen om een mobiele telefoon en drugs de inrichting binnen te smokkelen.

De advocaat van L. heeft laten weten in hoger beroep te gaan tegen het vonnis.