Zeven jaar en tbs voor moord op Ximena

De rechtbank in Den Haag heeft Stanley A. veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar en tbs met dwangverpleging voor de moord op de 15-jarige Ximena. De uitspraak is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Stanley A. heeft tijdens de zitting al bekend het meisje in zijn huis met messteken om het leven te hebben gebracht.

Volgens de rechtbank is Stanley A. sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Bij hem werd al op 15-jarige leeftijd de diagnose Asperger vastgesteld, een vorm van autisme. In de jaren daarna raakte hij verslaafd aan amfetamine en was hij vaak betrokken bij geweld, onder meer als voetbalsupporter van ADO. Hij werd in 2002 veroordeeld omdat hij een vrouw neerstak. Hij kreeg toen de PIJ-maatregel, ook wel bekend als jeugd-tbs.

De 15-jarige Ximena is in de nacht van 25 op 26 februari vorig jaar om het leven gebracht door de verdachte. Hij was haar naar eigen zeggen op straat tegengekomen en had haar een slaapplaats aangeboden. Het lichaam van Ximena werd op eind februari op zaterdagochtend naakt op straat gevonden.

Stanley A. vertelde tijdens de eerdere zitting dat hij wel vaker moordneigingen had en dan met een mes de straat opging. Hij kon zich die keren inhouden, maar de 15-jarige Ximena werd alsnog het slachtoffer van moord. A. moet zeven jaar de cel in en zal daarna behandeld worden in een tbs-kliniek.

Lees ook:

Eis moord Ximena: Zeven jaar en tbs (UPDATE)

De Waag: onderzoek naar Stanley A.

Stanley A. bekent moord meisje