Zeven jaar voor brute woningoverval in Arnhem

De rechtbank in Arnhem heeft een 27-jarige man uit Purmerend tot een gevangenisstraf van zeven jaar veroordeeld voor een zeer gewelddadige woningoverval in Arnhem. Een toen 78-jarige vrouw werd in 2016 op klaarlichte dag in haar woning overvallen door twee daders die haar op brute wijze sieraden en een groot geldbedrag afhandig maakten.

Codes

De vrouw stond in haar tuin toen de daders haar mee naar binnen sleurden. Ze hebben de vrouw onder andere aan haar haren de trap op getrokken, in het gezicht geslagen, in haar zij geschopt, tape over haar mond geplakt en haar aan een stoel vastgebonden. Ook hebben ze haar bedreigd met een vuurwapen om de codes van de kluis te krijgen. De vrouw heeft nog wel de gezichtsbedekking van een van de daders af weten te trekken en zijn gezicht gezien. Tot slot hebben de daders de vrouw opgesloten in de kelder en zijn vertrokken met een buit van onder meer ruim 200.000 euro aan juwelen.

Voorverkenning

De man heeft altijd ontkend bij de woningoverval betrokken te zijn. Hij heeft achteraf wel bekend dat hij de vluchtauto heeft gestolen en dat hij drie keer op ‘voorverkenning’ bij de woning in Arnhem is geweest. Drie anderen zouden volgens hem daarna de overval hebben gepleegd.

De andere daders zijn nooit gevonden. Het was de vrouw wel gelukt de gezichtsbedekking van een van de overvallers naar beneden te trekken en aan de politie heeft ze het uiterlijk van de man beschreven. Maar omdat de vrouw te aangeslagen was door de overval wilde de politie haar niet met de verdachte confronteren. Drie weken geleden heeft de vrouw de verdachte aangewezen als de man die het geweld tegen haar gebruikte.

Verklaringen aangepast

De rechtbank vindt de verklaringen van de man niet geloofwaardig. Hij heeft pas voor het eerst een verklaring afgelegd nadat hij het dossier had bestudeerd. Hij heeft dus zijn verklaring op het bewijs aan kunnen passen. Daarna heeft hij opnieuw een paar keer zijn verklaring aangepast. Geen van zijn verklaringen valt te toetsen omdat hij geen verifieerbare informatie heeft gegeven over de 3 mannen die volgens hem de overval zouden hebben gepleegd.

Strafverzwarend

Op een woningoverval staat gemiddeld een celstraf van 5 jaar. In deze zaak komt de rechtbank tot een hogere gevangenisstraf, omdat sprake is van een kwetsbaar slachtoffer tegen wie veel geweld is gebruikt. Ook heeft de man een strafblad met daarop onder meer de nodige inbraken. De rechtbank rekent het de man verder aan dat hij kennelijk geen verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn daden.

De man moet ook een schadevergoeding van ruim 230.000 euro aan de vrouw betalen.