Zeven jaar voor doodslag op Rooie Willem

De rechtbank in Utrecht heeft John R. (61) veroordeeld tot zeven jaar cel voor doodslag op Utrechter “Rooie” Willem Woertman. Het is een jaar minder dan de eis van het Openbaar Ministerie. Anders dan het Openbaar Ministerie vindt de rechtbank het niet bewezen dat er sprake is van moord.

Politiebureau

R. verstopte het lichaam van het slachtoffer eind vorig jaar in een houten kist. De kist sleepte hij met hulp van iemand anders in de kofferbak van zijn auto. Een paar dagen later meldde hij zich op het politiebureau in Maarssen met in zijn kofferbak het slachtoffer. Hij werd ter plaatse aangehouden nadat hij had verteld wat hij vervoerde in zijn auto.

De rechtbank gaat ervan uit dat er sprake was van een zakelijke relatie waarbij een conflict volledig uit de hand is gelopen. De man heeft het slachtoffer omver geduwd en heeft hem vervolgens met een stenen/betonnen “koppie” meerdere keren op zijn hoofd geslagen.

Geen noodweer

De rechtbank is er niet van overtuigd dat er sprake was van noodweer. R. heeft hierover niet consistent verklaard. De rechtbank vindt wel dat R. Rooie Willem met opzet heeft gedood. Hij sloeg hem heel hard en ook gericht. Maar R. was niet vooraf van plan om het slachtoffer te doden. Toen hij zijn daad begin was hij volgens de rechtbank verminderd toerekeningsvatbaar. R. had een blanco strafblad.