Zeven jaar voor gewelddadige ripdeal

De rechtbank in Den Bosch heeft twee mannen van 22 en 24 uit die plaats veroordeeld tot gevangenisstraffen van zeven jaar voor het neerschieten van een drugshandelaar in april 2013 in Helmond.

Worsteling

Een van de twee verdachten benaderden een aantal mannen om een partij wiet te kopen. Hij maakte onder een schuilnaam een afspraak en ging samen met de medeverdachte en met een derde, onbekend gebleven dader naar een woning in Helmond waar de drugsdeal zou plaatsvinden. Eenmaal in de woning, trok één van de verdachten een vuurwapen en eiste geld en de drugs. Terwijl één van de aanwezigen uit de woning wist te vluchten, ontstond binnen een worsteling tussen de daders en een leverancier. Hierbij werd een kogel afgevuurd die de leverancier in zijn buik raakte. De daders namen een zak wiet mee en liepen vervolgens naar hun auto. Daar zagen ze de gevluchte man. Eén van de verdachten loste een schot in de richting van hem.

Petje

De politie kon onder meer middels dna-sporen de verdachten achterhalen. Volgens de rechtbank vormen die sporen voldoende bewijs dat de verdachten betrokken waren bij de ripdeal. In de woning waar het delict plaatsvond, werd een petje gevonden met daarop een dna-profiel van de 24-jarige man. Ook op sigarettenpeuken die in de vluchtauto werden gevonden, zaten dna-profielen die overeenkomen met dat van beide mannen. Bovendien lagen er in de auto wietresten afkomstig uit de gestolen partij en een kogelhuls en patroon van hetzelfde soort als gebruikt bij de ripdeal. Verder konden de mannen door verkeers- en telefoongegevens en getuigenverklaringen worden gelinkt aan de locatie van de ripdeal. Na hun aanhouding beriepen de twee verdachten zich op hun zwijgrecht.

Kilo wiet

De 22-jarige verdachte zijn ook schuldig aan bezit van softdrugs. Toen de politie hem aanhield, werd in zijn slaapkamer ruim een kilo wiet gevonden. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er rekening meegehouden dat de verdachten niet alleen in de woning, maar ook op klaarlichte dag in een woonwijk hebben geschoten. De 24-jarige verdachte krijgt voor de rip extra straf omdat hij al een fors strafblad met vermogens- en geweldsdelicten heeft.

Zie het vonnis.