Zeven jaar voor overval juwelier Utrecht

Twee jongens van 21 en 22 jaar zijn dinsdag door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor het plegen van een gewelddadige overval op een juwelier in winkelcentrum Kanaleneiland op 3 april vorig jaar in Utrecht. De juwelier kreeg pepperspray in zijn ogen en een toevallige voorbijganger een kogel in zijn been.

Bewaker

De overval vond plaats op klaarlichte dag. Twee overvallers namen onder dreiging van een vuurwapen en een alarmpistool een grote hoeveelheid sieraden en juwelen mee. Bij de overval werd de juwelier met pepperspray in zijn ogen gespoten. De overvallers bedreigden tijdens hun vlucht een toegesnelde bewaker met een vuurwapen en schoten een toevallige voorbijganger in zijn been.

Grof geweld

De rechtbank vindt een gevangenisstraf van zeven jaar passend omdat bij de overval grof geweld is gebruikt. De overvallers hebben ook op geen enkel moment mededogen getoond richting de slachtoffers. De juwelier en zijn vrouw zijn door de overval diep getroffen, aldus de rechtbank.

Gevolgen

Omdat de overval op klaarlichte dag werd gepleegd, waren veel winkelende omstanders, waaronder kinderen, getuige van het geweld. Volgens de rechtbank leert de ervaring leert dat slachtoffers van dit soort misdrijven daarvan nog langdurig nadelige lichamelijke en psychische gevolgen kunnen ondervinden. 

Hier beelden van de overval.