Zeven maanden cel voor criminele incasso George van D.

De 54-jarige George van D. uit Hilversum is door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, omdat hij schuldig maakte aan criminele incasso’s.

Restaurant

De man heeft zich volgens de rechtbank vorig jaar schuldig gemaakt aan afpersing en een poging daartoe. Zelf heeft Van D. erkend zich met incassowerkzaamheden in de boven- en onderwereld bezig te houden. Hij heeft verklaard dat hij vorig jaar door de crimineel Greg R. (71) zou zijn ingehuurd om een schuld van 90.000 euro te incasseren. Van D. stelde dat hij alleen had bemiddeld.

In die rol heeft hij volgens de rechtbank op 14 juni vorig jaar het slachtoffer gedwongen zijn Harley-Davidson-motor, ter waarde van 15.000 euro, af te geven. Hij zei onder andere: ‘als je je woord nu niet houdt aan mij, aan hem en aan hem, dan heb je echt een probleem.’ Anderhalve maand later sprak hij opnieuw met het slachtoffer. Bij een restaurant in Laren wilde hij dat het slachtoffer zijn autosleutels af zou geven. In plaats van zijn sleutels af te geven vroeg het slachtoffer aan medewerkers van het restaurant om de politie te bellen.

Verklaring

De rechtbank sluit niet uit dat het slachtoffer zelf ook betrokken is bij strafbare feiten. Mogelijk dat hij andere belangen heeft bij het afleggen van een verklaring over de feiten en daarom zegt de rechtbank ook behoedzaam om te zijn gegaan met deze verklaring. De verklaring vindt echter steun in getuigenverklaringen, vindt de rechtbank. Daarnaast heeft Van D. verklaard dat hij is ingehuurd voor deze ‘incassoklus’ en dat hij daar een bedrag voor zou krijgen.

De rechtbank vindt het bijzonder kwalijk dat verdachte zich door figuren uit de ‘onderwereld’ laat inhuren voor incassoklussen. Van D. heeft aangegeven ‘geen lieve jongen’ te zijn geweest. Hij draait al jarenlang mee in het criminele milieu.

Enige tijd geleden ging het gerucht dat leden van Caloh Wagoh MC George van D. in de penitentiaire inrichting wilden ombrengen.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Greg R. en Caloh Wagoh-leden van betrokkenheid bij bepaalde liquidaties.

De straf valt fors lager uit dan door de officier van justitie werd geëist omdat in vergelijkbare zaken niet zulke hoge straffen zijn opgelegd, aldus de rechtbank.

Zie het vonnis.