Zeven maanden cel voor lozen drugsafval

De rechtbank Den Bosch heeft een 34-jarige man uit Valkenswaard veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven maanden voor lozen van drugsafval. Een 31-jarige verdachte uit Valkenswaard is door de rechtbank vrijgesproken.

Vrachtwagen

De 34-jarige verdachte reed in mei 2013 als bestuurder van een vrachtwagen weg vanaf een bospad in Valkenswaard. Hij had daar net een aantal vaten met drugsafval gedumpt. De man reed slingerend en negeerde stoptekens van de politie. De vrachtwagen stopte na een achtervolging uiteindelijk in Valkenswaard. Uit de laadruimte liep vloeistof weg en er ontsnapte witte damp. De 31-jarige medeverdachte zat als passagier in de vrachtwagen. De chauffeur is strafbaar omdat hij onzorgvuldig met afvalstoffen is omgegaan en deze heeft geloosd in het milieu (zie vonnis).

Vrijspraak

De 31-jarige medeverdachte wordt vrijgesproken omdat hij niet als bestuurder optrad en dat de rechtbank niet niet kon vaststellen dat hij wist dat er drugsafval in de vrachtwagen zat (zie vonnis). De officier van justitie vond het ook bewezen dat de beide mannen schuldig drugsafval hadden geloosd op en locatie in Weert. Het op die locatie aangetroffen afval vertoonde sterke overeenkomsten met het in Valkenswaard aangetroffen afval. Er lag ook een handschoen met een dna-spoor dat mogelijk toebehoort aan de 34-jarige bestuurder en ook zou kunnen matchen met het dna-profiel van de 31-jarige passagier. Maar de rechtbank vindt dat onvoldoende om tot een bewezenverklaring te komen.

 

Straf

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er onder meer rekening mee dat de 34-jarige verdachte eerder is veroordeeld voor drugsgerelateerde delicten en dat hij tijdens de proeftijd van die veroordeling weer de fout is ingegaan.
De verdachte moet het verhuurbedrijf van de vrachtwagen waarin hij reed een schadevergoeding betalen van ruim duizend euro.