Zeven Nederlanders opgepakt voor honderden kilo’s coke via Antwerpen

De raadkamer in Antwerpen heeft vrijdag de aanhouding bevestigd van negen mensen die worden verdacht van de smokkel van honderden kilo’s cocaïne via de Antwerpse haven. Een 51-jarige man uit Boom zou de hoofdverdachte in het drugsonderzoek zijn.

413 kilo coke

Medio december 2019 werd op kaai 1700 een partij van 413 kilo cocaïne in beslag genomen in een container die de man uit Boom wilde ophalen. Hij had als chauffeur eerder al op frauduleuze wijze een container opgehaald. Deze container was afkomstig uit de Dominicaanse Republiek.

Nieuw transport

Uit het verdere onderzoek kwam aan het licht dat dezelfde man op 13 januari een nieuw transport uitvoerde. In de vroege ochtend haalde hij op kaai 206 een container op die afkomstig was uit Ecuador. De politie volgde het transport naar een loods aan Klein Mechelen in Bornem. De chauffeur werd door verschillende mensen opgewacht. De cocaïne uit de container werd overgeladen in twee bestelwagens.

Cocaïne en vuurwapens

Speciale eenheden vielen daarop de loods binnen waar in totaal negen verdachten werden opgepakt. De chauffeur werd later in zijn woning gearresteerd. In de twee wagens die voorzien waren van verborgen ruimtes werd in totaal 203 kilo cocaïne gevonden. De politie vond ook verschillende wapens. Bij een huiszoeking in Genk werden ook nog verschillende vuurwapens en explosieven aangetroffen.

Zeven Nederlanders

De verdachten zijn drie Belgen (de 51-jarige man uit Boom, een 47-jarige man uit Genk en een 36-jarige man uit Dilsen-Stokkem) en zeven Nederlanders (mannen van 22, 23, 25, 33, 33, 42 en 45 jaar). Negen mannen die vrijdag voor de raadkamer zijn verschenen zitten vast. Voor één verdachte is de behandeling met een week uitgesteld.

Nieuwe huiszoekingen

De organisatie zou verantwoordelijk zijn voor nog meer drugstransporten. Donderdag werden bij drie nieuwe huiszoekingen nog eens drie mensen opgepakt die worden verdacht van een drugstransport begin december vorig jaar. Het gaat om een 27-jarige man uit Deurne en een 29-jarige man uit Turnhout. Een 50-jarige vrouw uit Niel is inmiddels vrijgelaten. Het gerechtelijk onderzoek wordt voortgezet.