Zeven verdachten in proces over liquidaties uit 2014

Er zijn in het onderzoek naar de criminele organisatie die verantwoordelijk zou zijn voor de moord Stefan Eggermont, Alex “Aleki” Gillis en Massod Hosseini, nu zeven verdachten, waarvan er drie in voorlopige hechtenis zitten. Dat bleek dinsdag op een pro forma-zitting van de Haarlemse rechtbank in de beveiligde zaal op Schiphol. In januari is er een regiezitting in de zaak.

Door Wim van de Pol

De drie moorden zijn gepleegd in 2014 en worden door de politie gezien als een deel van een groter aantal liquidaties, onder meer die in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam in 2012. De moord op de onschuldige Stefan Eggermont was een vergissing, het waarschijnlijke doelwit Omar L. woonde bij hem in de buurt en reed in hetzelfde type auto. Naast de drie moorden is er ook de verdenking van voorbereiding van een moordaanslag (nooit uitgevoerd) op de neef van Alex Gillis, in 2014. Verdachte Hamza El H. zit alleen voor dat feit vast.

De rechtbank verlengde dinsdag het voorarrest van hem en van Iliass K. en Gökhan C..

Scheepvaartmuseum

In Spanje zit nog een vierde verdachte vast voor een stel wietplantages, Dennis M.. Nederland heeft om zijn overlevering gevraagd. Een broer van M. is ook verdachte, net als G. A. en ook Surailie I.. Die laatste zit een straf uit voor een liquidatie op een feest in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum in 2013. De laatst genoemde vier verdachten zitten niet in voorlopige hechtenis in dit proces. 

Martha

Justitie ziet de verdachten als een groep rond Gwenette Martha, die ook moorden zou hebben aangestuurd maar in 2014 zelf werd vermoord. Deze maand zullen de officieren van justitie het volledige dossier over de vermeende criminele organisatie naar de rechtbank sturen. Daarin zal justitie meer informatie geven over die criminele organisatie en mogelijk nog met meer bewijs komen. Het voornaamste bewijs komt nu uit ontcijferde pgp-gesprekken.

In januari volgt een regiezitting. Het is nog de vraag of de inhoudelijke behandeling in 2020 zal kunnen plaatsvinden.

Zie meer over de zaak:

Nieuwe verdachten in Amsterdams liquidatie-onderzoek