Zieke Nederlandse in Marokkaanse cel

Volgens de advocaat van de familie van een jonge Nederlandse vrouw die vastzit in een Marokkaanse cel dreigt deze vrouw te bezwijken aan hevige buikklachten omdat ze geen medische hulp krijgt. De 22-jarige is verdachte in een Nederlands onderzoek naar oplichting en witwassen.

Rabat

“Kayleigh” zit al enige maanden vast in de gevangenis van Salé, bij Rabat. Ze is eenmaal in een ziekenhuis oppervlakkig onderzocht. Volgens advocaat Sébas Diekstra kreeg ze daar te horen dat er ofwel sprake is van een blindedarmontsteking ofwel van een ontsteking aan de vrouwelijke geslachtsorganen.

Koortsaanvallen

De vrouw is niet in staat te eten en heeft koortsaanvallen. Diekstra stelt dat Buitenlandse Zaken van de Marokkaanse autoriteiten moet eisen dat er direct medische zorg komt. Het meisje zit in een cel van twintig vierkante meter met 24 andere vrouwen, zonder wc, alleen een gat in de grond.

Vrije voeten

Volgens De Telegraaf is de vrouw in oktober in Marokko opgepakt nadat het Nederlandse Openbaar Ministerie een internationaal aanhoudings- en opsporingsbevel tegen haar uitvaardigde. Hoofdverdachte in de zaak is een 40-jarige man van Turkse komaf die zo’n 3,5 miljoen euro aan crimineel geld via transferbedrijven zou hebben doorgesluisd naar familieleden.

Deze verdachte is inmiddels door het gerechtshof in Leeuwarden op vrije voeten gesteld.