Zijtaart: S. blijft bij zijn verhaal

Zowel de verdediging als het Openbaar Ministerie (OM) willen in hoger beroep enkele getuigen horen in de zaak rond de dodelijke schietpartij op het kickboksgala in Zijtaart in november 2012. Dat bleek donderdag tijdens een zogenoemde regiezitting. De 33-jarige Siamak S. is in eerste aanleg veroordeeld tot 16 jaar voor onder meer doodslag op Youssef Sabbahi (37). Hij blijft bij zijn verhaal dat hij uit noodweer handelde.

Door @Michael de Hoogh

Advocaat Yannick Quint van Siamak S. wilde ook nog een nieuw psychisch onderzoek naar zijn cliënt, maar dat is door het gerechtshof in Den Bosch afgewezen. ‘Ik wilde meer onderzoek naar de angst en paniek die Siamak had tijdens de schietpartij’, aldus Quint tegenover Crimesite.

Noodweer

Het horen van de getuigen is door het hof wel toegewezen. Naast de verdediging wilde de advocaat-generaal ook een aantal getuigen horen. Siamak S. zegt nog steeds dat hij uit zelfverdediging heeft gehandeld en beroept zich net als in eerste aanleg op noodweer. Het OM is ervan overtuigd dat S. het slachtoffer met voorbedachten rade heeft doodgeschoten.

Schoten

Op zondag 11 november 2012 rond kwart voor zeven ’s avonds brak er bij een kickboksgala in Zijtaart een heftige ruzie uit tussen twee groepen die elkaar goed kennen. Er werden rake klappen uitgedeeld, er vlogen stoelen door de lucht, maar op een gegeven moment klonken er twee schoten. Siamak S. vuurde een keer op Youssef Sabbahi en een keer op de broer van Youssef. Die eerste overleed later aan zijn verwondingen.

Volkan

In het geruchtencircuit werd verteld dat S. handelde in opdracht van zijn vriend Volkan Düzgün, die in juli van dit jaar werd geliquideerd. Over de mogelijke opdracht kwam ook informatie binnen bij de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE), maar meer bewijs daarvoor werd niet gevonden. Ook nu de kickbokser Düzgün dood is, blijft S. bij zijn verhaal. Hij handelde uit noodweer en niet in opdracht van iemand. 'Die verhalen zijn inderdaad genoemd, maar mijn cliënt weet daar echt niets van. Hij zal bij zijn verklaring blijven', aldus Quint.