Zit Holleeder achter moord Van der Bijl?

Volgens Fred Ros zitten Ali A., Dino Soerel en Willem Holleeder achter de moord op Thomas van der Bijl. Er is een hoop te doen om de verklaringen van kroongetuige Ros. Welke betrokkenen bevestigen de lezing van de moordmakelaar dat Holleeder de opdrachtgever was voor de liquidatie van de Amsterdamse kroegbaas? 

Door Timo van der Eng 

 

In zijn verklaringen zegt Ros dat hij van Dino Soerel de opdracht kreeg voor de liquidatie. Maar hij sluit niet uit dat ook Willem Holleeder, die ten tijde van de moord op Van der Bijl gedetineerd was, mede-opdrachtgever was.

Barvrouw

Naast Ros zijn er al eerder betrokkenen geweest die met een beschuldigende vinger naar Willem Holleeder hebben gewezen. De andere kroongetuige, Peter La Serpe, natuurlijk. Maar ook een van de voormalige barvrouwen van de kroeg van Van der Bijl, en …. Thomas van der Bijl zelf.

Uit verhoren van de politie blijkt dat een barvrouw heeft gezien dat de kroegbaas in De Hallen door Willem Holleeder werd bedreigd.

B: Ik heb ook gehoord dat Thomas bedreigd werd door Holleeder aan de bar.

P: Hoe ging dat? 

B: Gewoon aan de bar. Dat ging ook om geld. Ging om geld.

P: Hoe gaat dat gesprek? (…) Met wie was Holleeder?

B: Holleeder die stond zeg maar op het hoekie en Thomas zat daar. Thomas zei tegen zijn vrouw, nou is het gebeurd, nou is het afgelopen. Die Holleeder bedreigde hem gewoon. Als hij iets niet deed, dan werd hij afgeschoten.

(…)

Verklaringen Thomas van der Bijl

Nadat Kees Houtman op 2 november 2005 is vermoord, gaat Thomas van der Bijl met de politie praten. Van der Bijl zelf verwachtte dat hij door Willem Holleeder zou worden vermoord blijkt uit zijn politieverhoor.

Van der B: Kijk ik wil maar een ding, die Willem Holleeder, die heeft mensen vermoord, dat heb ik horen zeggen van andere mensen die het tegen mij hebben verteld. Ik weet dat hij er 6 vermoord heeft. Ik weet hoe hij mij benaderd heeft, hij heeft me 2 keer een stoot op mijn porem laten geven, en een keer een pistool op mijn kop gezet, ik vind het zat. Ik ben niet gewelddadig, maar ik laat me geen eeeh… Begrijp je?

(…)

P: Maar ben jij daarna niet benaderd van eeh je moet je aangifte intrekken of zo, onder druk gezet?
Van der B: Ja, dat hebben ze gedaan. Toen van de zomer is Willem een paar keer naar mij toe geweest op het strand (…) Mijn vrouw was erbij, mijn kind was erbij, ik zat gewoon ‘s avonds om een uur of 8 een biertje te drinken, 2e pinksterdag. Nou toen werd ik even apart geroepen door Hugo B. en nog een jongen en kreeg ik een klap en ‘ik schiet je dood, ik schiet je dood’. Mijn schoonzoon die haalde mij weg.

(…)

P: Wij willen dat het moorden in Amsterdam stopt.
Van der B: Dat wil ik ook. Maar hij [Holleeder – tvde] perst iedereen gewoon af. Als hij alles van je heeft afgepakt en je stribbelt tegen dan brengt hij je om zeep, dat gaat via via en hij is zogenaamd de man die je helpt, maar hij maakt je af. Het is een beest geworden.

In het boek De Liquidatie Dossiers nog veel meer verklaringen van betrokkenen en beschuldigingen aan het adres van Willem Holleeder.