Zo belandde een doos met coke bij de voedselbank

Maandag diende voor de rechtbank in Amsterdam de eerste van 6 zittingen tegen 9 verdachten die betrokken zouden zijn bij een cocaïnetransport van 1800 kilo. De coke, die in een deklading bananen was verstopt, werd in december 2016 in Antwerpen ontdekt en uitgehaald. Toch belandde een doos met 1 kilo cocaïne bij de voedselbank in Huizen (NH). 

Door Timo van der Eng

De coke in de lading bananen was afkomstig uit Turbo, Colombia en was via enkele omzwervingen begin december 2016 beland in Antwerpen. Toen de Douane tijdens een controle in een aantal dozen prikte, kwam er wit poeder tevoorschijn.

Medemblik

Totaal werd er 1808 kilo cocaïne aangetroffen, die uit de dozen met bananen werd gehaald. Vervolgens liet de politie de lading ongemoeid, die uiteindelijk op 8 december 2016 met enkele vrachtwagens naar een loods in Medemblik (Noord-Holland) werd vervoerd. De loods was door de politie enkele dagen daarvoor echter al volgehangen met afluisterapparatuur. Ook werd het pand geobserveerd door de politie.

Paniek

Bij het afleveren van de lading bevonden verschillende mannen zich in de loods, die min of meer in paniek raakten toen bleek dat ze de cocaïne niet konden vinden. Via de afluisterapparatuur zouden opnames zijn gemaakt waaruit dat zou blijken, volgens het Openbaar Ministerie. Kort na het afleveren van de lading werden 8 verdachten in of bij de loods opgepakt door een arrestatieteam. Het ging om 4 Britten uit Liverpool, 2 Turken, een Colombiaan en een Nederlander. Een tweede Nederlander werd later opgepakt.

Vergeten

De eigenaar van het pand, die niets met de smokkel van doen had, doneerde vervolgens 230 dozen bananen van de lading aan de Voedselbank in Huizen. Toen de lading daar arriveerde, werd nog minstens 1 kilo cocaïne in een van de dozen aangetroffen, zoals NHNieuws eerder al meldde. Blijkbaar was de politie vergeten het pakket uit de lading bananen te halen en was de cocaïne toen de lading door de politie werd vrijgegeven niet opgemerkt.

Pistool

Overigens werd in een ander deel van de lading bananen, dat aan een Pools bedrijf was verkocht, een doorgeladen pistool gevonden. Dit was bij de controle van Douane en politie kennelijk ook over het hoofd gezien.

Strafeis

Van de 9 verdachten die vandaag voor de rechter verschenen zit alleen de Colombiaan Andres S.C. nog vast. De zaak van een van de Nederlandse verdachten, de 54-jarige Hendrik-Jan R. werd uitgesteld, omdat hij sinds vorige week een nieuwe advocaat heeft, die zich nog niet in het dossier had kunnen verdiepen. Morgen zal de officier van justitie waarschijnlijk zijn requisitoir houden en horen de verdachten hun strafeis. Het gaat om de Britten Lee H. (31), Peter L. (58), Peter S. (35), David T. (36), de Nederlander Jeroen R. (50), de 2 Turken Recep A. (43) en Ismet G. (28) en de 34-jarige Colombiaan Andres S.C.