Zo gooi je 300 kilo coke overboord (VIDEO)

De Amerikaanse kustwacht heeft een nieuw jaarrecord gevestigd wat betreft in beslag genomen cocaïne. Tot op heden werd in totaal meer dan 200.000 kilo onderschept. Dat is bijna 10.000 kilo meer dan vorig jaar. In 2015 werd 145.000 kilo gepakt. Dit jaar werden 681 smokkelaars aangehouden, bijna 100 meer dan vorig jaar. 

Twee dagen geleden nog pakten de USCGC Stratton en vier andere schepen van de kustwacht tijdens een gezamenlijk actie in de Pacific een lading van ruim 20.000 kilo.

Over boord

Eerder deze maand werden drie smokkelaars in een snelle boot aangehouden. Op beelden die vanuit een helikopter door de kustwacht werden gemaakt, is te zien hoe het drietal met moeite grote pakketten cocaïne over boord gooit. De totale lading die te water ging: meer dan 300 kilo. (Tekst loopt door onder de video.)

‘Just another day in the service’

Admiraal Paul Zukunft van de Amerikaanse Kustwacht zei in een interview met The Washington Post dat de enorme ladingen die regelmatig worden gepakt: ‘just another day in the service’ begonnen te worden. Volgens Zukunft is er met name in Colombia een explosieve groei waarneembaar in de productie van cocaïne, die vooral via Mexico naar de VS worden getransporteerd. De groei van de Colombiaanse productie zou een gevolg zijn van minder intensieve bestrijding in het Latijns-Amerikaanse land. Zo worden er sinds 2015 veel minder vaak sproeivliegtuigen ingezet die de oogst op cocaplantages vernietigen, aldus de Amerikaanse admiraal.

(De hierboven genoemde cijfers van in beslag genomen cocaïne gaan over de fiscale jaren. Die lopen van november tot en met oktober.)