Zo jaagt de FBI op ‘grootste hacker ooit’

De FBI zit naar eigen zeggen de hacker die 1,2 miljard gebruikersgegevens heeft gestolen op de hielen. Het gaat om iemand die schuil gaat achter de naam ‘mr.grey’, die waarschijnlijk het brein is achter de kraak die al ‘de grootste hack ooit’ is genoemd.

De hack kwam in 2014 aan het licht. Toen werd duidelijk dat er 1,2 miljard gebruikersgegevens zijn buitgemaakt van gebruikersaccounts van onder meer Facebook en Twitter. Inmiddels is onduidelijk of die inderdaad bij één grote hack zijn buitgemaakt, of bij honderden tot duizenden kleinere hacks.

E-mailadres leidt naar forum

Persbureau Reuters meldt op basis van stukken die de FBI bij de rechtbank heeft aangeleverd, dat de geheime dienst een pakket informatie in handen heeft waarmee de hackers spam verstuurden. In die informatie stond ook een e-mailadres, dat in 2010 door ‘mistergrey’ was aangemaakt.

Daarop is de FBI op Russische hackersforums gaan zoeken naar berichten die zijn geplaatst onder die naam. Er werd onder meer een bericht gevonden uit 2011 van ‘mr.grey’ die informatie van gebruikers van Facebook en Twitter aanbiedt. Wie op zoek is naar inloggegevens van een account, kon zich bij hem melden, zo luidde de aanbieding.

Waarschijnlijk heeft deze persoon toegang tot de gegevens die bij de hack zijn buitgemaakt. Hij beheert die mogelijk.