Zo liep het onderzoek naar de Nederlanders en de 6,5 ton coke (UPDATE)

Twee Nederlandse verdachten in de zaak van de 6,5 ton cocaïne in Málaga zijn dit jaar door de politie geobserveerd tijdens een ontmoeting in Córdoba met een gekende crimineel uit Galicië, een kuststreek het noordwesten van Spanje.

Tassen

Aan de westkust bij Galicië wordt veel cocaïne aan land gebracht, met vissersboten en andere kleine vaartuigen. De drugs worden op volle zee overgezet van grotere vaartuigen, afkomstig uit Zuid-Amerika.

De ontmoeting van de twee Nederlanders was volgens de Spaanse krant El Español in een hotel in de stad Córdoba, de Gallego in kwestie was Sito Miñanco die een afspraak had met de Nederlanders Ronald S. en Martin G.. Er zouden in het hotel aan de Nederlanders enige tassen zijn overgedragen die volgens de politie vol met geld zouden zitten.

De Spanjaard zou van de Nederlanders pgp-telefoons van een Nederlandse firma hebben ontvangen. De ontmoeting moet voor februari 2018 zijn geweest omdat Sito Miñanco toen is aangehouden in een zaak met reusachtige cocaïnetransporten naar onder meer Albanië en Nederland.

Andere observatie

Op 22 oktober was er een andere observatie door politie en Guardia Civil van een loods in de stad Badajoz, die al sinds juni aan de gang was. De Nederlandse groep was al in beeld. De verdenking was, zo schrijft El Español, dat op deze plaats dichtbij de Portugese grens een overslagplaats voor cocaïne was ingericht, die niet alleen voor de eigen groep zou dienen maar ook kon worden gehuurd door andere groepen.

Houtbedrijf

Agenten constateerden dat ook bij deze loods Ronald S. en Martin G. in beeld kwamen. In totaal kwamen in het onderzoek rond Badajoz zeker vijftien mensen in beeld, daaronder waren personen die de Spaanse politie al kende uit eerdere onderzoeken, zoals de Est René S.. Deze S. was al eens in de dure buurt Río Real in Marbella opgevallen met een Jaguar S Type, en als administrateur van een firma.

Vanaf maart 2016 was hij betrokken bij Renxportim SL, een bedrijf dat in hout handelde maar dat volgens de politie een dekmantel was om grote hoeveelheden cocaïne in Spanje te helpen importeren.

Transporteur

Een andere verdachte, de Nederlander Ronald P. was betrokken bij Transportes Fco. Perero SL, dat verscheidene vrachtwagens en opleggers op de weg had. Volgens de politie was ook dit bedrijf ingeschakeld in de drugsorganisatie en wel als transporteur.

Marco van der K., een andere verdachte was in 2017 betrokken bij Transportes Mardemar, een ander bedrijf dat diensten aan de criminele organisatie verrichtte, aldus de politie.

De politie zou Marco H. (geboren in 1976 in het Brabantse Reusel, bijnaam “Shrek”) als hoofdverdachte zien. Hij woonde in een luxe en zeer goed beveiligde villa in de jachthaven van Benalmádena. Als zijn rechterhand is Hans V. in beeld. Deze twee zijn gefilmd tijdens een ontmoeting met bekende Braziliaanse drugsdealers in Estepona, een badplaats iets westelijk van Marbella.

Ziani

El Español suggereert dat de Spaanse politie vermoedt dat de recente moord in Torremolinos op Hamza Ziani (33) een vergelding zou zijn voor loslippigheid van Ziani. Hij zou hebben gepraat over de groep cocaïnehandelaren van Marco H.. De krant baseert deze veronderstelling kennelijk uit politiebronnen dichtbij het onderzoek.

Ziani is op 11 oktober aangehouden na de ontploffing van twee explosieven in Benahavis en in San Pedro de Alcantara. Hij werd al na enige weken in vrijheid gesteld.

Zie alle voorgaande berichten:

Invallen in Noord-Brabant in zaak 6,3 ton cocaïne

‘Schutter Torremolinos had een dik postuur’ (VIDEO)

Nog nooit zoveel cocaïne naar Spanje

‘Dertien Nederlanders in Spanje vast’

Grote groep Nederlandse verdachten vast met 6,3 ton cocaïne (VIDEO)

‘Nederlandse groep gepakt in Málaga met recordvangst cocaïne’ (UPDATE)

Bijna een Europees record: 6 ton cocaïne in Málaga gepakt