Zo stelen criminelen miljoenen van grote bedrijven
Wereldwijd worden er miljarden euro’s worden mee verdiend: CEO-fraude. Medewerkers van bedrijven krijgen een mailtje, zogenaamd van de CEO (bestuursvoorzitter) van een bedrijf: maak even 3 miljoen euro over naar dit rekeningnummer. Het mailtje was nep, het geld wordt razendsnel doorgesluisd.
In Nederland werd het eerste geval vorig jaar ontdekt, en inmiddels zijn er zeker 27 bedrijven slachtoffer van dergelijke fraude, zo schrijft NRC Handelsblad.
Mailadres is net echt
In de afgelopen weken is een toename te zien van de methode, zo schrijft de krant. Verschillende bedrijven trapten er in de voorbije weken in, en maakten in totaal een miljoen euro over. Ook zijn er 180 domeinnamen aangemaakt die lijken op die van Nederlandse bedrijven, blijkt uit onderzoek van de politie.
Met die domeinnamen kunnen e-mailadressen worden aangemaakt die lijken op die van het bedrijf dat de criminelen op de korrel nemen.
Eerst een telefoontje
De methode is nog iets geraffineerder, blijkt uit een casus die in de krant wordt geschreven. De oplichters bellen bedrijven, zogenaamd als tussenpersoon. Zij vragen of de medewerkers al weet van een deal, en laat tussen neus en lippen door details over hun baas vallen, zodat lijkt alsof de twee elkaar kennen.
Later krijgt de medewerker een mailtje, zogezegd van de directeur, of hij in verband met een overname geld wil overmaken naar een bepaald rekeningnummer. Vanwege het telefoontje lijkt het mailtje betrouwbaar.
Maar in het mailadres staat vaak een onopvallende fout: een letter die is weggelaten, een l die als hoofdletter i wordt gespeld.
Franssprekende Israëliërs
Maar dat wordt vaak te laat ontdekt: het geld is dan al weggesluisd. Dat gebeurt vaak via bankrekeningen op Cyprus, of in Roemenië, Polen en Slowakije, naar Aziatische landen.
Voornamelijk Franssprekende Israëliërs zouden zich bezighouden met de CEO-fraude, stelt Europol. In Europa zijn Franse bedrijven dan ook het grootste slachtoffer: zij maakten in totaal een half miljard euro over. De daders helpen elkaar wel, maar zijn geen georganiseerde groep, aldus Europol.