Zo werd de Golden State-killer gepakt

Joseph James DeAngelo (foto), de verdachte in de Golden State-killer-zaak, is gepakt door een unieke variant van dna-onderzoek. Rechercheurs kwamen de voormalige politieman op het spoor via een website die online dna-testen aanbiedt, een zogenaamde genealogy-site, of stamboomwebsite. 

Via dergelijke sites kunnen mensen (een deel van) hun stamboom achterhalen en met wie ze zoal verwant zijn. Ze doen dat onder andere door wangslijm met dna in een buisje naar de website te sturen. De websites analyseren vervolgens het verkregen dna.

Plaatsen delict

De rechercheurs die de cold case van de Golden State-killer onderzochten hebben dna van verschillende plaatsen delict vergeleken met dat in de database van een genealogy-site. Zo kwamen ze verre verwanten van DeAngelo tegen.De assistent Openbaar Aanklager verwoordde het als volgt: ‘We vonden zo een persoon met de juiste leeftijd en woonachtig in het juiste gebied – dat bleek mijnheer DeAngelo.’

Openbare ruimtes

Vervolgens moest het dna van DeAngelo worden verkregen om dat te kunnen vergelijken met dat wat was gevonden op de verschillende plaatsen delict. Volgens Anne Marie Schubert, de officier van justitie in de zaak, konden de rechercheurs de hand leggen op het dna van DeAngelo omdat hij dat had achtergelaten in ‘openbare ruimtes’. Het dna van de inmiddels 72-jarige oud-politieman bleek te matchen met dat wat bij 10 moorden was aangetroffen.

23andMe

Het is niet bekend via welke database van welke genealogy-site de politie de informatie heeft verkregen. De 2 grote dna-genealogy-site, 23andMe en AncestryDNA, hebben verklaard dat ze niet door de politie zijn benaderd en geen materiaal hebben afgestaan. De meeste sites garanderen de gebruikers privacy en staan vrijwillig geen materiaal af aan de politie. Het Openbaar Ministerie wilde niet zeggen via welke website ze haar onderzoek heeft verricht.

IJspriem

Officier van justitie Anne Marie Schubert groeide op in de buurt waar de Golden State-killer actief was. Er heerste in die jaren grote angst voor de seriemoordenaar, die meer dan 10 mensen heeft vermoord. Schubert: ‘Het was in die tijd niet de vraag wanneer hij weer zou toeslaan, maar bij wie.’ De moeder van Schubert sliep met een ijspriem onder haar kussen. Haar vader had vanwege de dreiging een vuurwapen gekocht.

De Golden State-killer ging met groot sadisme te werk. Zo overviel hij een echtpaar dat in bed lag. De man kreeg een hoge tapel borden op zijn rug, terwijl de vrouw werd verkracht. Als de stapel borden om zou vallen, zouden beiden het niet overleven.

Lees hier meer over dna-tests via genealogy-sites (in het Engels)