Zoekactie gestart naar vermiste Tanja Groen (UPDATE)

De politie in Limburg is dinsdagochtend een zoekactie op de Strabrechtse Heide in de gemeente Heeze-Leende gestart. Dat is een natuurgebied even zuidoostelijk van Eindhoven. Doel is sporen te vinden in het onderzoek naar de vermissing van de studente Tanja Groen in 1993. Op 4 september van dat jaar gaven de ouders, de destijds 18-jarige studente, als vermist op. Ze verdween in het buitengebied van Maastricht.

Wim Smulders

Politie en Openbaar Ministerie zijn sinds 2019 bezig geweest opnieuw alle tips en informatie waarin mogelijk nog aanknopingspunten zitten, te onderzoeken.

Een plek die nog steeds genoemd wordt en waar Tanja mogelijk begraven zou liggen, is de Strabrechtse Heide. Al sinds de jaren ’90 is deze informatie in het dossier opgenomen. Ook in (recente) getuigenverklaringen komt de heide steeds terug. Onlangs publiceerde het Eindhovens Dagblad over de Geldropse moordenaar Wim Smulders als verdachte in de zaak. Eerder was hij ook al uitgebreid beschreven als mogelijke verdachte in het boek Cold Cases van Crimesite. Smulders woonde dichtbij de plek waar nu wordt gezocht en zou bij de politie ooit een vage verwijzing naar de heide hebben gedaan. De veroordeelde oplichter Pieter Knabben zegt dat Smulders in de gevangenis tegen hem over moorden op meisjes heeft verteld. Smulders is inmiddels overleden.

De politie bevestigt de verdenking over Wim Smulders niet. De beschikbare informatie is voor de politie wel zodanig concreet dat er dinsdag wordt gezocht.

Afgebakend gebied

De zoekactie richt zich op een concreet afgebakend gebied. De Strabrechtse Heide is heel uitgestrekt en het is ondoenlijk om de hele heide te onderzoeken, zegt de politie. Gezocht wordt op de plek die uit het onderzoek naar voren is gekomen. Het te onderzoeken gebied wordt al ruimer genomen dan de informatie aangeeft.

Het is dinsdagmorgen niet bekend hoe lang de zoekactie gaat duren, mogelijk is dat enkele dagen. Dit heeft er ook mee te maken hoe de zoekwerkzaamheden vorderen in het afgebakende gebied. Op het moment dat er menselijke stoffelijke resten worden aangetroffen, is het nog niet duidelijk of het hier dan daadwerkelijk om Tanja Groen gaat. Onderzoek bij NFI zal dit uiteindelijk kunnen uitwijzen. Dit onderzoek zal in ieder geval wel geruimere tijd in beslag nemen.

Kwetsbaar gebied

De plek waar gezocht gaat worden is midden op de heide en betreft een ecologisch en zeer kwetsbaar gebied. Deze plaats is beperkt en moeilijk toegankelijk. Met de beheerder zijn afspraken gemaakt om flora en fauna zo weinig mogelijk aan te tasten en te verstoren.

De zoekwerkzaamheden starten in de loop van de ochtend. Allereerst worden er materieel en apparatuur, zoals een graafmachine en grondradar, naar toe gebracht. Ook dienen eerst een aantal voorbereidende werkzaamheden plaats te vinden.

In januari 2020 is er in het onderzoek vergeefs gezocht op een begraafplaats in Maastricht.

Hier een uitgebreid artikel over de verdwijning van Tanja: Tanja Groen verdween in de donkere nacht.