Exclusief: zoekactie gevangenis flopt

Justitie heeft vandaag een grote ‘spitactie’ gehouden in de gevangenis van Nieuwegein, op zoek naar verboden spullen zoals drugs, wapens en smartphones. Eén telefoon werd in ieder geval niet gevonden. Crimesite ontving foto’s van de actie, gemaakt en verstuurd door een bajesklant.

Door Vincent Verweij

Onze informant mailt vanuit de gevangenis met zijn iPhone, terwijl de zoekactie nog bezig is:

Er is al vanaf 7 uur s’ochtends een inval bezig op unit 1 van de P.I. Nieuwegein. Niemand mag uit z’n cel. Een extern BOT-team is ingezet en cellen worden doorzocht. Zelfs personeel mocht zich niet met de inval bemoeien en moest van alle afdelingen af. Ze lopen hier als bezetenen iedereen te vernederen. Er staan 30 auto’s op de binnenplaats. Alles is doorzocht, met 5 honden.

Het Ministerie van Justitie bevestigt dat er vandaag een grote zoekactie is gehouden in Nieuwegein. Woordvoerder Jaap Oosterveer zegt desgevraagd tegen Crimesite:

Het klopt dat er vandaag een grote spitactie in de penentiaire inrichting Nieuwegein is gehouden. Dat doen we regelmatig. We zoeken dan naar contrabande, dus alles wat in de inrichting verboden is, zoals drugs, telefoons, wapens, chipkaarten en informatie-dragers. De actie is nog bezig, of er spullen zijn aangetroffen, hoor ik morgen.

Onze informant in de bajes is niet erg onder de indruk van de zoekactie. Hij schrijft:

Bij mij hebben ze geen telefoon gevonden en ik heb beelden van alles, ik zit zelf gedetineerd. Deze domme agressieve idioten kunnen niet zoeken.

Herkenbare foto’s van de actie plaatsen we op verzoek van de informant niet, omdat die herleidbaar zouden zijn naar zijn identiteit en locatie. Onderstaande brief werd onder de gedetineerden verspreid en ook naar ons gestuurd door de informant met zijn iPhone.