Zoekmachine laat je zoeken naar drugs en wapens

Sinds vorige week bestaat een nieuwe zoekmachine die kan zoeken in het zogenoemde 'darknet', waar onder meer drugs, wapens, gestolen credid card numbers en vervalste identiteitspapieren worden aangeboden. Tot voor kort was het erg moeilijk om dergelijke sites te vinden omdat ze niet werden geindexeerd door zoekmachines als Google.

De sites waar illegale producten worden aangeboden, zijn vaak alleen bereikbaar als je de exacte url uit je hoofd weet. 'Ik zag op internetforums en sites als Reddit continu vragen als "waar kan ik product X krijgen?"', vertelt de oprichter van de zoekmachine, die anoniem wil blijven, aan technologieblad WIRED. 'Ik wilde het makkelijk maken om producten te vinden die worden aangeboden in het darknet.'

Anoniem drugs kopen

Grams, zoals de zoekmachine heet, is alleen bereikbaar via het TOR-netwerk, dat het internetverkeer versleuteld via meerdere schakels naar je computer verstuurt. Het netwerk laat je anoniem internetten en wordt vaak gebruikt door activisten, journalisten en inwoners van dictaturen, maar ook door criminelen.

Acht illegale marktplaatsen

De zoekmachine, bereikbaar via het TOR-netwerk op grams7enufi7jmdl.onion, bevindt zich nog in de beginfase van de ontwikkeling, maar is al in staat om acht online marktplaatsen te vinden die tot voor kort niet werden geindexeerd door andere zoekmachines.

21 miljoen aan bitcoins

Een van de zwarte marktplaatsen die Grams kan doorzoeken, is het nieuwe Silk Road. De marktplaats werd vorig jaar opgerold door de FBI, waarbij voor 21 miljoen euro aan bitcoins in beslag werden genomen. Inmiddels is er een nieuwe versie van Silk Road in de lucht. Die werkt min of meer hetzelfde, alleen zijn bepaalde fora afgeschermd. Voor die delen van de website worden uitnodigingen alleen verstrekt door vertrouwde leden.