Zoektocht naar wapens Bende van Nijvel

De politie is maandag een grote zoektocht begonnen in een natuurgebied in het Belgische Haacht. Ze denken dat er wapens of wapenonderdelen verstopt liggen. Ook hopen ze een lijk te vinden van een van de daders, hoewel de politie daar niet op rekent.

De Bende van Nijvel was een groep overvallers die midden jaren 80 een reeks bloedige overvallen pleegde. Bij een overval in Aalst zijn 15 willekeurige mensen doodgeschoten, in totaal zijn er 28 mensen gedood.

De federale politie zou nieuwe aanwijzingen hebben dat een deel van de wapens van de Bende van Nijvel verstopt liggen in een natuurgebied in Vlaams-Brabant. Wat die aanwijzingen precies zijn, is onduidelijk.

Bij de zoekactie is groot materiaal ingezet. Er werd met grote graafmachines en kranen gezocht en er zijn heel de dag bomen omgezaagd. Ook is er in een vijver gezocht. 

Er werd al eerder naar wapens van de criminelen gezocht. In 1985 en 1986 werden in een kanaal in Ronquières, Wallonië, twee grote zakken met wapens gevonden. In de zakken zat ook munitie, kogelwerende vesten en een brandkast van de supermarktketen Delhaize, waarvan meerdere filialen door de Bende van Nijvel werden overvallen. In 2010 is er nog eens in het kanaal gezocht naar extra bewijsmateriaal, maar zonder resultaat.

Eerder dit jaar maakte het politieteam bekend dat er een nieuw dna-spoor is ontdekt, dat waarschijnlijk is van het lid die bekend staat als “Killer”. Bij een van de overvallen is hij in de kofferbak gaan zitten met een automatisch wapen, om voorbijgangers te beschieten. Een agent heeft toen teruggeschoten en is ervan overtuigd dat hij hem geraakt heeft. Het dna-spoor is gevonden in een van de kogelwerende vesten die in de jaren 80 zijn opgevist.

Of het nieuwe dna-spoor de aanleiding tot de zoekactie is, is niet duidelijk. Volgens de politie kan de zoektocht twee weken in beslag nemen.

Over drie jaar zijn de feiten verjaard. De Belgische minister van Justitie onderzoekt of de misdaden kunnen worden geklassificeerd als misdaden tegen de menselijkheid. Die misdrijven verjaren in België nooit.

Lees hier alle berichten over de Bende van Nijvel.