Zoektocht rond Bende van Nijvel gestaakt

De zoektocht in Haacht naar wapens van de Bende van Nijvel wordt tijdelijk gestaakt om ’technische redenen’. Het is een tegenslag voor de rechercheurs, die met zwaar geschut op zoek zijn naar sporen van de bende in de tuin van een extreem-rechtse ‘druïde’. Er is nog niets gevonden.

De politie zoekt sinds maandag met graafmachines in een bos in Vlaams-Brabant, waar “heel misschien” ook een lichaam ligt. Ook worden er verschillende bomen omgezaagd. Waarom de zoektochten precies zijn stilgelegd, is niet bekend gemaakt. De politie hoopt de zoektocht over een maand te kunnen hervatten.

De politie volgt al enige tijd een extreem-rechts spoor naar de gewelddadige overvallers uit de midden jaren 80. De extreem-rechtse ‘druide’ Herman W. speelt een centrale rol in dat onderzoek. Hij zou twee slachtoffers van de bende kennen, die net als W. taxichauffeur zouden zijn geweest.

Ook kwamen twee kopstukken van een pseudo-militaire groepering Westland New Post (WNP) regelmatig in zijn kruidentuin, waar de afgelopen dagen werd gezocht. Er wordt gedacht dat de WNP banden zouden hebben met de Bende van Nijvel. Begin dit jaar waren er tientallen invallen bij oud-leden van de groepering.

‘Tien jaar geleden vonden ze er ook niets. Hij is een fantast’, reageert de broer van Herman W. in de Belgische krant het Nieuwsblad. ‘Het is een grap. Mijn broer amuseerde zich met organisaties op te richten. En ja, hij zat inderdaad in dat taximilieu, maar dat is gewoon een apart milieu. Dat wil niks zeggen.’

Lees ook:

Zoektocht naar wapens Bende van Nijvel

Onderzoek Bende van Nijvel naar oude bekende

‘Niet schieten, dat is mijn papa’