Zoon drugsbaron ‘El Chapo’ Guzmán vrijgelaten

Jésus Alfredo Guzmán Salazar (30), de zoon van de beruchte drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán, is vrijdagavond opnieuw vrijgelaten, nadat hij maandag ontvoerd werd in de Mexicaanse badplaats Puerto Vallarta. Dat heeft zijn familie gezegd tegen het Franse persbureau AFP.

Ook vijf andere mannen, onder anderen een neef, die samen met Alfredo Guzmán werden ontvoerd in een restaurant in het populaire vakantieoord zijn weer vrij, aldus een familielid van de leider van het Sinaloa-kartel. ‘We hebben lang onderhandeld, en nu zijn ze vrij en in goede gezondheid.’ De Mexicaanse gerechtelijke autoriteiten wilden het nieuws (nog) niet bevestigen en verklaarden dat “het onderzoek voortgezet wordt”.

Bendeoorlog

De zoon uit het eerste huwelijk van drugsbaron ‘El Chapo’ werd ontvoerd door gewapende mannen van het kartel Jalisco Nueva Generación, de grootste rivaal van Guzmáns Sinaloa, die zijn invloed sterk heeft uitgebreid en tot de machtigste bendes van het land behoort.

De ontvoering voedde de angst voor een mogelijke bendeoorlog tussen de twee criminele groepen. De Mexicaanse autoriteiten stuurden extra veiligheidstroepen naar verschillende staten in de regio van Jalisco om het hoofd te kunnen bieden aan een mogelijke golf van geweld.