Zoon gaat vader achterna in de criminaliteit

Vrijwel alle zonen van criminele vaders komen zelf ook in aanraking met justitie. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit, waar de Volkskrant over schrijft. Dochters komen veel minder vaak in de criminaliteit terecht.

De universiteit onderzocht de kinderen van Amsterdamse beroepscriminelen. Daarin werden 25 gezinnen bekeken, waar in totaal 76 kinderen deel van uitmaakten. De focus lag op 44 kinderen van tussen de 19 en 33 jaar.

Geliquideerd

In die groep is negentig procent van de zonen in aanraking met justitie geweest. De helft van de zonen heeft in detentie gezeten voor bijvoorbeeld geweldsmisdrijven of verboden wapenbezit. Eén van de kinderen is geliquideerd. Het gaat om Baris Önder (foto), de zoon van Atilla Önder.

Van de dochters is de helft in aanraking geweest met justitie. Maar het gaat vaker om lichtere en minder vergrijpen.

Werven dochters criminele partners?

Maar hun rol moet nog beter onderzocht worden, stelt Hanneke Ekelmans, hoofd operatie van de Amsterdamse politie in de krant.

‘Want als ik de cynische benadering erop loslaat dan faciliteren de vrouwen uit criminele gezinnen de mannen, en profiteren ze er net zo goed van. Het is moeilijker te bewijzen, maar in mijn ogen niet minder crimineel. Je ziet ook dat sommige dochters een partner kiezen uit hetzelfde milieu.’

Opvoeding

Volgens de onderzoekers belanden kinderen van beroepscriminelen vaker ook in de beroepscriminaliteit, omdat zij in hun opvoeding niet meekrijgen wat normaal is.