Zoon Henk Rommy verdacht van plofkraken

Een zoon van de Utrechtse crimineel Henk Rommy (65) zit in voorlopige hechtenis op verdenking van het plegen van plofkraken. David Rommy (26) werd in de vroege morgen van 20 september aangehouden in een bouwkeet in Soest, nadat er in die plaats twee plofkraken waren geweest.

Door @Wim van de Pol

In de nacht van 19 op 20 september 03.00 kreeg de politie een melding van een plofkraak bij een supermarkt aan de Burgemeester Grothestraat in Soest. Een kwartiertje later was er een plofkraak bij een supermarkt aan de Tamboerijn in Soest. Getuigen zagen daar verdachten vluchten in een auto. In een zoekactie waarbij ook een helikopter werd ingezet kregen agenten rond 05.30 drie verdachten in het oog. Ze hadden zich verschanst in een bouwkeet en werden aangehouden. Onder hen was David Rommy.

Criminele organisatie

Rommy wordt verdacht van het deelnemen aan plofkraken in Soest, in het Zeeuwse Axel en in Almere, en verder van het deelnemen aan een criminele organisatie. De politie onderzoekt in dat verband nog meer plofkraken en ook nog meer verdachten.

Volgens Rommy’s advocaat Maarten Meulemeesters wordt zijn client niet verdacht van de eerste plofkraak op 20 september in Soest. Meulemeesters: ‘Voor die kraak heeft de politie kennelijk andere verdachten op het oog dan de drie die in Soest zijn aangehouden. Ook de criminele organisatie die in het dossier van mijn client voorkomt wordt daar voorzover nu bekend niet van verdacht.’ De zaak wordt naar verwachting later dit jaar inhoudelijk behandeld.

Wesley Sneijder

David Rommy had een relatie met een ex-vriendin van voetballer Wesley Sneijder, met wie Sneijder een zoontje kreeg. Advocaat Meulemeesters wil hierover niets bevestigen of ontkennen: ‘Ik doe geen enkele uitspraak over de persoonlijke omstandigheden van mijn client.’

Eén bron stelt tegenover Crimesite dat afgelopen jaar ook in het huis van de ex-vriendin van Sneijder een doorzoeking is geweest in het onderzoek naar de plofkraken. Zij is in het onderzoek trouwens geen verdachte.

Feest

David Rommy heeft nauwelijks contact met zijn vader Henk, alias de Zwarte Cobra, die nog steeds een straf uitzit in de Verenigde Staten voor het plannen maken om xtc te smokkelen, en ook niet met zijn oudere halfbroer en -zus.

David is een zoon van uit het tweede huwelijk van Henk Rommy, die de inzegening halverwege de jaren negentig vierde met een groot feest op een privé-eiland op de Loosdrechtse Plassen, met onder meer een optreden van René Froger. Henk Rommy komt mogelijk in 2021 op vrije voeten.