Zoon het huis uit of de cel in

De vice-president van de Limburgse Bandidos Marco H. moet terug naar de gevangenis óf moet zijn zoon van 16 jaar oud het huis uit sturen. Dat staat omschreven in de voorwaarden waaraan H. moet voldoen vanwege zijn voorlopige vrijlating, melden de Limburgse kranten.

H. mag zijn rechtszaak in vrijheid afwachten, en kwam daarom vrijdagochtend vrij. Maar volgens de voorwaarden mag hij geen contact meer hebben met zijn zoon. Daarnaast moet hij op zijn officiële woonadres in Geleen verblijven. Maar daar woont zijn zoon ook. Daarom moet H. terug naar de gevangenis, of zijn zoon het huis uit sturen.

‘Bijna onmenselijk’

Gitte Stevens, de advocaat van H., vindt het ‘bijna onmenselijk’ dat dergelijke voorwaarden worden geëist. ‘Voor een dergelijke keuze mag je een kind en zijn vader niet plaatsen’, aldus Stevens.

Woensdag moesten in totaal dertien verdachten voorkomen in een pro-formazitting. Twaalf daarvan werden in afwachting van hun proces vrijgelaten. De rechtbank denkt dat de zaak, die draait om wapenhandel in onder meer Bosnië en Herzegovina, pas komende zomer inhoudelijk behandeld kan worden. Het is niet gerechtvaardigd om de verdachten zo lang in voorarrest te laten.