Zoon overleden maffiabaas moet verplicht werken

De zoon van de recent overleden maffiabaas Salvatore “Totò” Riina wordt een jaar intern in een zogeheten “arbeidshuis” geplaatst waar hij iedere dag moet werken. Dat heeft een rechter in Padua (Italië) dinsdag bepaald, aldus Italiaanse media.

Negen jaar

Giuseppe Salvatore Riina (40) zat tot 2004 negen jaar cel uit nadat hij was veroordeeld voor lidmaatschap van de maffia. Hij kwam onder voorwaarden vrij.

In Italië is het mogelijk dat delinquenten die als gevaarlijk voor de samenleving worden beschouwd naar een arbeidshuis kunnen worden gestuurd om handarbeid te doen, na uitzitten van hun celstraf. Riina stond al onder strikte politiecontrole in de stad Padua. Hij moest zich regelmatig melden op het bureau. Hij gaat nu dus weer een jaar in detentie.

Jeugd

De openbaar aanklager had voor de rechtbank geëist dat Riina drie jaar zou gaan werken, nadat de politie had vastgesteld dat Riina contacten had gehad met drugshandelaren, waarmee hij zijn voorwaarden had geschonden.

Italië telt vijf arbeidshuizen waar gedetineerden arbeid moeten verrichten.

Een jaar geleden werd hij geïnterviewd in het vooraanstaande televisieprogramma Porta a Porta van de staatstelevisie. Hij zei toen onder meer dat hij zijn vader respecteerde en dat hij een gelukkige jeugd had gehad in de tijd dat zijn vader actief was. Het gezin leefde toen ondergedoken omdat ander Riina een andere naam had aangenomen.

Totò Riina wist de structuur van de Siciliaanse maffia (Cosa Nostra) te hervormen, door alle macht naar zich toe te trekken. Hij zat daarna 26 keer levenslang uit voor moorden die hij tussen 1969 en 1992 liet plegen (of pleegde). Hij werd op 22 november begraven.