2 zoons van El Chapo opgepakt en weer bevrijd (VIDEO) (UPDATE)

Ovidio Guzmán López, zoon van Joaquín “El Chapo” Guzmán is donderdag in de Mexicaanse stad Culiacán opgepakt door een eenheid van de Nationale Garde. Kort na zijn arrestatie werd hij echter alweer bevrijd door een uiterst gewelddadige actie van het Sinaloa-kartel.

Ovidio Guzmán (foto) werd aangehouden nadat een 30 man sterke eenheid van de Nationale Garde tijdens een patrouille vanuit een huis onder vuur werd genomen. Nog tijdens de aanhouding kwam de patrouille onder vuur te liggen van zwaarbewapende leden van het Sinaloa-kartel, die onder andere machinegeweren gebruikten die op pick up-trucks waren bevestigd. Ook elders in de stad braken vuurgevechten uit. Ook werd een benzinestation in brand gestoken en wisten verschillende gedetineerden uit de plaatselijke gevangenis te ontsnappen. Bij de gevechten zouden 2 doden en 21 gewonden zijn gevallen.

UPDATE: volgens een journalist van de New York Times zou ook Ivan Guzmán, de broer van Ovidio, aanvankelijk zijn opgepakt. Nadat deze was bevrijd door leden van Sinaloa-kartel werden familieleden van Mexicaanse militairen gegijzeld, ten einde ook de vrijlating van Ovidio te bewerkstelligen. Die opzet lukte.


 

Van de confrontaties circuleren verschillende beelden op sociale media (zie op het einde van dit artikel).

“El Mayo”

Sinds El Chapo in 2016 werd opgepakt en overgebracht naar de Verenigde Staten hebben verschillende zonen van de drugsbaas, waaronder Ovidio, steeds meer invloed gekregen in het Sinaloa-kartel. (De zonen staan bekend onder de naam Los Chapitos.) Dat gebeurde niet zonder slag of stoot. Ze vochten onder andere een strijd uit met de voormalig rechterhand van El Chapo, Dámaso López Núñez, alias “Licenciado,” Die zit inmiddels ook vast in de VS. De leiding van het Sinaloa-kartel zou nu in handen zijn van Ismael Zambada Garcia, alias “El Mayo”.

“Alcatraz of the Rockies”

Joaquin “El Chapo” Guzmán Loera (62) is na zijn veroordeling tot levenslang en dertig jaar vrijdag geplaatst in de best beveiligde gevangenis van de Verenigde Staten, die ook wel “Alcatraz of the Rockies” is genoemd. De officiële naam: United States Penitentiary (USP) Administrative Maximum (ADX) in Florence, Colorado.