Zoon “Zwarte Weduwe” zit in de mozzarella

De Italiaanse autoriteiten zeggen dat ze met de arrestatie van Luigi Moccia een belangrijke Camorra-groep hebben ontmanteld: de Moccia-clan, die voorheen werd geleid door Anna Mazza (foto onder), alias de Zwarte Weduwe. 

Fruit

De Moccia’s is één van de oudste Camorra-clans. Ze stammen uit Afragola, een voorstadje, noordoostelijk van Napels. Nadat Gennaro Moccia in de jaren zeventig werd gedood bouwde Anna Mazza aan een reputatie van Zwarte Weduwe, tot haar arrestatie in 2004. Ze liet de clan groeien tot één van de machtigste groepen in Napels met als legale verwevenheid grote belangen in de fruit-, groente- en melk-sector in Italië.

Afpersingen

De legale frontman van de groep is haar zoon Luigi Moccia. Hij is samen met vier anderen dinsdag aangehouden in een grootscheepse operatie. Ze worden verdacht van grootschalige afpersingen. Hun slachtoffers waren collega-groothandelaren in fruit, groente en mozzarella. Volgen de Italiaanse justitie maakte de groep zich op om investeringen te doen in Barcelona en in de hotelsector in Rome.

Baby gangs

De autoriteiten in Italië staan onder druk omdat in de regio Napels een groeiende groep jonge criminelen zijn slag slaat. Criminelen in de leeftijd tussen 15 en 17 jaar (“baby gangs”) zorgen voor veel geweld in de grote steden in met name Midden-Italië. Er zijn inmiddels zo’n 6.000 militairen ingezet om in de straten van voorsteden van Napels en Rome om de burgers ‘veilige straten’ te garanderen.

Bloedige strijd

Dinsdag is ook een voortvluchtige Camorra-verdachte opgepakt terwijl hij van auto wisselde in Napels. Het gaat om Alessandro Giannelli (foto boven), van de gelijknamige clan, die verwikkeld is in een bloedige strijd met andere groepen in Napels-Cavalleggeri. In dat stadsdeel zijn in die strijd dit jaar al tien doden gevallen.