Zorgbestuurder aangehouden door FIOD

De FIOD heeft afgelopen dinsdag de voormalig bestuurder Guus de J. van gehandicaptenstichting SGL uit Sittard aangehouden op verdenking van stelselmatige fraude met zorggelden. Het vermoeden is dat hij miljoenen euro's aan zorggelden anders heeft besteed dan waar ze voor bestemd waren.

Stichting SGL, waar de man bestuurder was, verleent zorg aan 1450 mensen met een lichte, zintuigelijke of meervoudige beperking en aan cliënten met een niet-aangeboren hersenaandoening. De stichting ontvangt jaarlijks circa 30.000.000 euro aan AWBZ-gelden van het CZ Zorgkantoor om de zorg te financieren. Een deel van het geld ging van 2008 tot 2010 naar een dagbesteding voor gehandicapten op een zorgboerderij, in een cadeauwinkel en een zorgmanege. Het vermoeden is dat slechts een gedeelte van het budget voor zorg dat naar de manege ging, besteed is aan het verlenen van zorg. Enkele miljoenen euro's zijn vermoedelijk opgegaan aan dure hobby's zoals de aankoop van dressuurpaarden, huur van luxe panden en niet-zorg gerelateerde verbouwingen.

 In de zomer van 2012 doorzocht de FIOD al de woning van de verdachte en de panden op de manege. Er is toen beslag gelegd op administratie en op bankrekeningen en onroerend goed, omdat misdaad niet mag lonen. Fraude met zorggelden kan de verzorgingsstaat ondermijnen.