Zorgen over criminelen in AZC’s

Personeel van asielzoekerscentra voelt zich onveilig door crimineel gedrag van sommige migranten uit Marokko, Algerije en Tunesië. Dat schrijft de ondernemingsraad van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in een brief aan de directie. Dat meldt het AD vanochtend.

Volgens personeelsleden is de situatie in de centra ‘onhoudbaar’. Ze zouden niet langer hun werk veilig en goed kunnen uitvoeren. In de brief staat dat onmiddellijke maatregelen noodzakelijk zijn.

Diefstal

Volgens het AD zegt een medewerker dat de asielzoekers stelen, blowen, drinken en harde muziek draaien. De groep is kansloos voor asiel omdat ze uit veilige Noord-Afrikaanse landen komen en vaak al eerder asiel hebben aangevraagd in een ander EU-land. Volgens de IND hebben dit jaar tot en met oktober 1743 mensen uit Marokko, Algerije en Tunesië asiel aangevraagd. Over heel 2015 waren dat er 206.

Oplossingen

Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie kondigde onlangs aan dat hij kansloze asielzoekers zo snel mogelijk wil uitzetten. Het COA zegt de brandbrief zeer serieus te nemen en met de OR in gesprek te zijn over verbetering van de veiligheid. De OR pleit voor een aparte opvang van de groep overlastveroorzakers.