Zorgen over gevangenis België: geen uitlevering

De acht verdachten in een grote drugszaak in België die in Nederland vastzitten, worden voorlopig niet uitgeleverd. De Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank in Amsterdam maakt zich zorgen over de omstandigheden in Belgische gevangenissen, en vindt dat die eerst onderzocht moeten worden.

De rechtbank verwijst naar een verklaring van hte Europees Comité voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing, waarin kritiek wordt geuit op de Belgische gevangenissen. De omstandigheden tijdens stakingen zouden slecht zijn, bijvoorbeeld omdat gedetineerden de hele dag op hun cel moesten blijven.

Ook is er sprake van overbevolkte gevangenissen, aldus het comité. Daarnaast klagen cipiers en gevangen al langer over bijvoorbeeld ongedierte.

De acht mannen namen volgens de Belgische justitie deel aan een criminele organisatie die drugs smokkelde van Zuid-Amerika naar Europa. De drugs zou onder meer via de haven van Antwerpen zijn gesmokkeld. Daarom had België een uitleveringsverzoek ingediend, maar dat wordt dus voorlopig niet ingewilligd.