Zorgen over geweld tegen agent in privésfeer

Geweld tegen agenten in privésfeer. Uit een onderzoek van de politievakbond ACP blijkt dat bijna 30 procent van de politiemensen in privétijd wel eens slachtoffer is geweest van zogenoemd arbeidsgerelateerd geweld.  Korpschef Bouwman van de Nationale Politie wil dat er een uitgebreid onderzoek komt, zo zei Bouwman dinsdagmorgen op Radio 1.

Ook Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP, reageerde op Radio 1. ‘Deze resultaten vinden wij schokkend’, zei de voorzitter. ‘Het is buitengewoon schokkend voor politiemensen dat hun eigen privé niet veilig is.’

Het onderzoek naar geweld tegen agenten was onderdeel van een breder onderzoek naar geweld binnen de politie. Een aantal vragen uit de enquête ging over de doorwerkingen naar het privéleven en die resultaten waren dus ook voor de politievakbond schokkend.

Het geweld tegen de agenten bestaat uit onder meer pesterijen en vernielingen. Auto’s van agenten worden bekrast of er vliegen stenen door de ramen, maar het gaat ook verder tot fysiek geweld. Van de Kamp wil dat er verder en gerichter onderzoek wordt gedaan naar deze individuele gevallen. ‘Het is voor ons volstrekt onaanvaardbaar’, aldus Van de Kamp.

Crimesite kwam afgelopen week met het boek 'Onder Spanning' van Joost van der Wegen over PTSS bij agenten.