‘Zorginstelling beroofd door managers’

De Drentse zorginstelling Senior Assist verdenkt twee managers van ‘jarenlang en stelselmatig onttrekken van geld’ dat bedoeld was voor thuiszorg. Dat schrijft De Telegraaf. Het tweetal zou inmiddels ontslag zijn aangezegd. De directie van Senior Assist wil aan de krant geen commentaar geven over de kwestie, behalve dat het om ‘substantiële bedragen’ gaat.

Intern onderzoek

De betrokken managers zijn Pieter L. en Bertie van M., die ook levenspartner zijn. Er loopt een intern onderzoek dat nog niet is afgerond. Hangende dat onderzoek wil de directeur nog niet vooruitlopen op de vraag of er aangifte wordt gedaan. Er zouden ‘gelden op meerdere wijzen en via diverse constructies zijn ontrokken’.

Investeerders

 

L. en Van M. richtten jaren geleden thuiszorginstelling Arlero op. Dit bedrijf is in 2012 door Senior Assist overgenomen, een thuiszorgorganisatie van twee Belgische investeerders. De fraude kwam pas eind 2014 aan het licht. L. en Van M. zijn ook nog aandeelhouder van Arlero. Het is op dit moment onduidelijk wat de consequenties zijn van hun ontslag als managers voor hun rol als mede-eigenaar, zegt de directeur.

‘Geen bewijs’

 

Senior Assist heeft in Nederland meer dan duizend cliënten. De rol van de twee toezichthouders van Arlero, de Groningse politiefunctionaris Poppe K. en Uilko H. (opleidingscoördinator bij de RDW) staat ook ter discussie. Zij hebben op 29 april hun commissariaat neergelegd om ’privéredenen’. Ze stapten op nadat de directeur hen had aangesproken over de verduistering. Aan De Telegraaf ontkent L. de beschuldigingen: ‘Er is geen enkel bewijs aangeleverd. We werken in de zorg uitsluitend via de bank, dus laat die bankafschriften dan maar zien.’