‘Zou niemand zo veel geven voor die hond, maar hij is dichtbij jou’

Justitie is er in geslaagd om pgp-gesprekken van Caloh Wagoh-voorman Delano “Keylow” R. (op de foto links) te ontsleutelen. R. had screenshots van die gesprekken op zijn laptop en harde schijven opgeslagen. Doordat rechercheurs zich toegang hebben kunnen verschaffen tot de hardware van R. is er nieuw bewijs tegen verschillende verdachten van motorclub Caloh Wagoh boven water gekomen schrijft het AD.

De screenshots versterken de verdenking dat de top van de motorclub verantwoordelijk is voor verschillende liquidaties en moordpogingen in de onderwereld.

Blunder

De krant spreekt van een opmerkelijke blunder, omdat R. zijn chat-gesprekken met belastende informatie voerde met een pgp-telefoon. Die mobieltjes zijn juist gemaakt om communicatie te versluieren. Bovendien zijn veel van dergelijke telefoontjes zo geconfigureerd dat de chats na korte tijd automatisch worden gewist. Door het maken van screenshots van die pgp-berichten en ze op andere apparaten op te slaan verviel nagenoeg de complete beveiliging van de chats.

Inchomar Balentien

De berichten dateren uit februari 2017. Delano R. werd eind 2018 aangehouden. In de leesbaar gemaakte pgp-berichten is volgens de politie onverbloemd sprake van het liquideren van mensen. Zo wordt ook het plan besproken om de Amsterdamse crimineel Inchomar Balentien dood te schieten (een plan wat dan overigens niet ten uitvoer wordt gebracht). Delano R. bespreekt dat met de vermeende opdrachtgever, Jermaine B. ‘Als je hem dit weekend of maandag nog (doet) geef ik je snel 80 zonder gezeik’, schrijft B. aan Delano R. (Hij bedoelt daarmee waarschijnlijk dat hij 80.000 euro wil betalen voor de huurmoord.) ‘Ok. Maak er werk van’, reageert Keylow, waarop B. schrijft: ‘Omdat jij vriend van onze broeder was behandel ik je extra (goed). Zou niemand zo veel geven voor die hond, maar hij is dichtbij jou. Een goede om de motor ff te starten.’ Dit plan vond uiteindelijk geen doorgang. Inchomar Balentien werd uiteindelijk in april van dit jaar alsnog geliquideerd in Amsterdam. (Tekst loopt door onder de advertenties.)

5 nieuwe verdachten

Door de leesbaar gemaakte berichten is niet alleen nieuw bewijs gevonden tegen de reeds vastzittende verdachten van Caloh Wagoh. Ook kwamen andere betrokkenen bij moordpogingen op de radar van de recherche. Begin september werden op verschillende plekken in Nederland, Spanje en op Sint Maarten totaal 5 verdachten aangehouden. Zij zouden verschillende liquidatieopdrachten hebben gegeven aan Delano R.

Souhali, Wessels en Yumusak

Begin oktober gaat het proces tegen verschillende leden van Caloh Wagoh weer verder. Onder de 12 verdachten is ook Greg R., inmiddels in de zeventig, en een bekende in de Amsterdamse onderwereld. Leden worden verdacht van verschillende liquidaties, waaronder die van Farid Souhali (april 2017), Jaïr Wessels (juli 2017) en Zeki Yumusak (juli 2017). Daar komt nog de poging van moord op Inchomar Balentien bij. Ook de beschieting van de villa van drugscrimineel Mohamed H. in Doorn (juni 2017) wordt een aantal leden ten laste gelegd.

Kroongetuige

Naast de belastende pgp-gesprekken zouden ook verklaringen van kroongetuige Tony de G. bewijs vormen tegen de verschillende verdachten.