Zusjes Holleeder willen geen openbaar verhoor (UPDATE2)

De advocaat die optreedt voor Sonja en Astrid Holleeder zal maandag aan de rechtbank vragen om tijdens het verhoor van Sonja Holleeder de deuren te sluiten voor pers en publiek. Komende weken wil de rechtbank van Amsterdam in de Zaak-Holleeder eerst Sonja en dan Astrid Holleeder horen als getuige.

Door @Wim van de Pol

Geruchten dat de gezusters in het geheim willen worden gehoord deden al enige dagen de ronde. Sander Janssen, advocaat van Willem Holleeder, heeft dat nu desgevraagd aan Crimesite bevestigd. Janssen:

Ik vind het zacht gezegd nogal opmerkelijk dat Sonja en Astrid Holleeder, na een mediacampagne van drie jaar, nu publiek en pers geen toegang willen geven tot het verhoor.

Meer wil Janssen er niet over zeggen. Wat het argument is om de rechtbank te vragen het verhoor van Sonja in het geheim plaats te laten vinden is onduidelijk. De advocaat die optreedt namens de gezusters, Willem Jebbink, geeft geen enkel commentaar.

Openbaar

Dat strafprocessen openbaar zijn is een grondslag van het Nederlandse rechtssysteem. Getuigenverhoren en rechtszaken worden in Nederland in principe altijd in het openbaar gedaan. Alleen bij zeer bijzondere omstandigheden wijken rechters daarvan af, bijvoorbeeld als het belang van de staatsveiligheid in het geding is.

De veiligheid kan in de rechtbankbunker geen rol spelen. De getuigen zullen worden beveiligd. Sonja en Astrid zijn eerder in het openbaar gehoord in het Passage-proces, ze waren toen voor pers en publiek niet te zien. De rechtbank zal nu maandag over het verzoek eerst een beslissing moeten nemen.

Eerste verhoor

Maandagmorgen staat het eerste verhoor van Sonja Holleeder op het programma. De rechtbank wil bij haar de komende procesdagen de eerdere verklaringen van Willem Holleeder toetsen. Sonja en Astrid Holleeder hebben hun broer van verschillende moorden beschuldigd. Dat, en andere beschuldigingen over Holleeder, werden breed uitgemeten in de media. Astrid Holleeder verkocht meer dan vijfhonderdduizend exemplaren van haar boek Judas. Het verhoor van Astrid Holleeder staat over enkele weken op de rol.

Willem Holleeder heeft het afgelopen jaar bij de rechter-commissaris zijn verhaal verteld, en de afgelopen weken deed hij dat ook voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank.

Holleeder staat terecht voor onder meer het uitlokken van zes moorden.

Alle berichten over het verhoor van Holleeder in de afgelopen weken:

Holleeder: Klepper achter aanslag Van Essen

Holleeder: de oorlog met de Joegoslaven

Holleeder: zussen provoceerden bij opnames

Verraad: de kern van de Zaak-Holleeder

Holleeder: ‘Endstra was niet te begrijpen’

Hierom praat Holleeder over het Heineken-geld

Holleeder: ik had 8 miljoen bij Endstra ingelegd

Holleeder: ‘Astrid zei je moet Cor voor zijn’

Holleeder noemde de naam van de Allesweter niet