Zussen Holleeder in september openbaar gehoord

De getuigen Sonja en Astrid Holleeder en Sandra den Hartog worden pas later door de rechtbank van Amsterdam in de zaak van Willem Holleeder gehoord. De rechtbank besloot woensdag dat ze in ieder geval voorlopig eerst door de rechter-commissaris zullen worden gehoord.

Rechter-commissaris

Dat verhoor vindt plaats in beslotenheid. Zelf wilden Astrid en Sonja Holleeder in het openbaar verschijnen en ook het Openbaar Ministerie had daar op aangedrongen. De advocaten van Willem Holleeder waren daartegen. De rechtbank wijst het verzoek van het Openbaar Ministerie af omdat de verhoren bij de rechter-commissaris al voor de komende weken staan ingepland. De rechtbank vindt dat deze geplande dagen voor de getuigenverhoren moeten worden benut.

September

De rechtbank stelt ook dat getuigenverklaringen die bij de rechter-commissaris zijn afgelegd van zeer grote waarde zijn. In het besloten verhoor kunnen vragen worden gesteld en beantwoord. Daarna kan verdieping worden aangebracht tijdens de verhoren op de openbare zitting, vindt de rechtbank, dit komt de waarheidsvinding en de efficiëntie ten goede.

De rechtbank houdt er rekening mee dat op de behandeling ter openbare terechtzitting vanaf september 2017 wordt begonnen met het horen van de drie getuigen door de rechtbank zelf. Daarmee wordt dan het belang dat door de officieren van justitie wordt toegeschreven aan het rechtstreeks horen door de rechtbank voldoende gediend, aldus de rechtbank.

Holleeder staat terecht voor zes levensdelicten en twee pogingen daartoe.

Eerdere berichten:

Holleeder: ‘Astrid saboteert proces’

‘Astrid Holleeder deed aangifte tegen Frans Meijer’

OM hoeft geen uitleg zussen Holleeder te geven

Wat u niet las over de Zaak-Holleeder (#1)

Twijfel over motief moord op Cor van Hout