Zussen Holleeder trokken verklaring bijna in

Astrid en Sonja Holleeder wilden de verklaringen over hun broer Willem Holleeder in januari 2014 intrekken omdat ze vreesden voor hun veiligheid. Ze verzochten destijds justitie tweemaal om hun verklaringen te vernietigen, maar kwamen daar later weer op terug.

Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van een proces-verbaal. Daarin staat onder meer een ‘exit-gesprek’ beschreven. Over dat gesprek wordt geschreven: ‘Zij waren niet op andere gedachten te brengen en afgesproken werd dat de verklaringen door ons vernietigd zouden worden.’

Financiële compensatie

Justitie hield er toen al rekening mee dat de zussen op hun beslissing terug zouden komen en besloten daarom de verklaringen nog niet te vernietigen. Een week later liet Astrid Holleeder inderdaad weten ‘een lijntje’ te willen houden. Eind 2014 gingen de zussen akkoord dat hun verklaringen in de strafzaak tegen Holleeder gebruikt zou worden. Toen meldde ook Holleeders ex-vriendin Sandra Klepper zich bij de politie.

Uit het proces-verbaal blijkt volgens NRC dat er door de zussen geen voorwaarden zijn gesteld aan het gebruik van de verklaringen. Wel zijn er afspraken gemaakt over veiligheidsmaatregelen, maar daarover zijn geen details bekend. Sandra Klepper is toegezegd dat zij financieel wordt gecompenseerd als ze haar baan verliest door de verklaringen.