Zussen Willem Holleeder leggen verklaring af (UPDATE)

Twee zussen van Willem Holleeder hebben verklaringen tegen hem afgelegd over onderwereldmoorden. Ook de weduwe van Sam Klepper heeft een verklaring tegenover justitie afgelegd. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag.

Huiveringwekkend

Sonja en Astrid Holleeder zijn de afgelopen jaren naar eigen zeggen zo geterroriseerd door hun eigen broer dat ze niet langer zwijgen. Verslaggever John van den Heuvel sprak met de twee zussen en de ex-vriendin van Sam Klepper en Willem Holleeder. Hij heeft de verklaringen zelf niet gezien, maar tekent wel op dat zij een ‘een huiveringwekkend beeld’ van Holleeder hebben geschetst. Er zou informatie in zitten over de moorden op Willem Endstra (2004), Sam Klepper (2000), Cor van Hout (2003) en John Mieremet (2005).

Rechtbank

Sandra den Hartog, de weduwe van Klepper zegt: ‘Hij is een psychopaat, het monster waar alle andere monsters bang voor zijn.’ Holleeder staat vanaf morgen voor de rechtbank voor betrokkenheid bij de liquidaties van Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Dan komen vermoedelijk ook deze verklaringen aan de orde, die twee jaar geleden al zijn afgelegd, zegt zus Sonja Holleeder tegen De Telegraaf.

Gevaar

Den Hartog: ‘De opgroeiende kinderen van de mensen die hij liet liquideren, beschouwt hij als een potentieel toekomstig gevaar. Hij was bang dat ze later wraak zouden nemen. Hij heeft regelmatig ook gedreigd dat hij mijn zoon om het leven zou brengen’ Sonja Holleeder: ‘En dan voegde hij er altijd aan toe: ’denk erom, ik dreig niet maar ik doe!’

Hel

Een andere uitspraak: ‘Hij maakte ons leven tot een hel, waaruit geen ontsnappen mogelijk was’, zegt Sonja Holleeder. Zo zou hij hen hebben gedreigd hun kinderen en henzelf te vermoorden. Zoals hij zijn afpersslachtoffers als Endstra, Van der Bijl en Houtman bejegende, ging hij ook met ons om.’ Den Hartog zegt tegen De Telegraaf dat ze gedetailleerd heeft verklaard over Holleeders betrokkenheid bij diverse moorden. Hij zou ook verantwoordelijk zijn voor de moord op Klepper (2000), maar daar kwam ze pas later achter, zegt ze.

Geluidsopnamen

Telegraaf-journalist John van den Heuvel zei vanmorgen in het tv-programma Vandaag de Dag dat het OM ook heimelijk gemaakte geluidsopnamen in handen heeft. Dat hebben de vrouwen opgenomen. Holleeder stond erom bekend dat hij begon te fluisteren als hij dreigende taal uitte.

Sonja Holleeder, vroeger de levenspartner van Cor van Hout:

Vierentwintig uur per dag stonden we onder controle. De druk werd steeds meer opgevoerd. Het gaat mijn broer alleen om geld en macht. De bedreigingen met de dood waren overal. Zelfs op straat heeft hij me gedreigd mijn tanden uit mijn mond te slaan, mijn kaak te breken en me de intensive care op te slaan. Vooral de laatste twee jaar waren vreselijk. Ik ben zelfs meerdere keren voor hem ondergedoken. Hij kwam altijd onaangekondigd langs en dan moesten we voor hem klaar staan. De hele dag belde hij op, ook weer om je te controleren. O wee als je een keer niet opnam, dan werd je daarna aan een derdegraads verhoor onderworpen en was hij weer dagenlang argwanend.

Vught

Het Openbaar Ministerie heeft volgens De Telegraaf pas onlangs besloten de verklaringen van de vrouwen te gebruiken tegen Holleeder. Twee jaar lang liet de recherche de verklaringen in een kluis. De reden zou zijn dat gevreesd werd voor een ‘risico’ dat hij wraak zou nemen. Pas nu hij vast zit in de gevangenis in Vught wil het OM de verklaringen aan het dossier toevoegen.

Zie ook:

Verklaring Hidir K. toch niet openbaar

Holleeder overgebracht naar Vught

‘Hidir K. verre van betrouwbaars’

Nieuwe getuige tegen Holleeder (VIDEO)