Zwaar tuchten in Antwerpse cel

De omstandigheden in de oude Antwerpse gevangenis zijn onmenselijk. Dat zeggen Nederlandse gedetineerden in het Algemeen Dagblad. De krant sprak met (ex)gedetineerden. Er is sprake van intimidatie door cipiers, overvolle cellen, slecht eten, geen mogelijkheid om te douchen, slechte medische verzorging.

Stakingen personeel

Mensen zitten er vaak dagenlang 24 uur op cel.

Het gaat om een meer dan 160 jaar oude inrichting, in de Antwerpse Begijnenstraat, die voornamelijk fungeert als huis van bewaring waar mensen wachten op hun proces. Nederlandse gedetineerden schreven een brief aan het AD. Ze vragen ook de Nederlandse overheid om hulp.

De gevangenen slapen met zijn drie of vier op cel. De cellen zijn twee bij vier meter. De laatst bijkomenden krijgen een matras om op de vloer te slapen. Door frequente stakingen bij het personeel wordt de situatie nog slechter omdat de schaarse luchtperiodes dan vaak vervallen. Er is dan ook geen bezoek en de bevolking kan niet bellen en medische verzorgen is absent.

Hongerstaking

Er zijn recent zestig gedetineerden in hongerstaking geweest. De overbevolking in de Antwerpse inrichting is al jaren een probleem. Er zitten volgens Belgische media al jaren 20 procent meer mensen dan de inrichting kan hanteren.

Vanwege de laatste staking wilde de Amsterdamse rechtbank begin deze maand een verdachte niet naar België over laten leveren. België moet eerst aantonen dat de detentieomstandigheden voldoende menswaardig zijn. De rechtbank sprak van een ‘reëel gevaar van onmenselijke of vernederende behandeling.’