Zwaargewonde bij liquidatiepoging Marseille

In de nacht van vrijdag op zaterdag is een 27-jarige man zwaargewond geraakt bij een poging tot liquidatie een van de buitenwijken van Marseille. Het slachtoffer wordt geopereerd, zijn toestand was zaterdagochtend kritiek. De man is door meerdere kogels geraakt in zijn arm, dij en buik. Hij staat bij de politie bekend om ‘kleine vergrijpen’. Eerder deze maand werden kwamen vier mensen bij afrekeningen om het leven.

De politie heeft de omgeving doorzocht en ooggetuigen gesproken, maar weet nog niet precies in welke volgorde de gebeurtenissen zich hebben afgespeeld. Het enige wat duidelijk is, is dat het slachtoffer door de wijk liep voor hij is neergeschoten. Nadat hij was geraakt zou hij nog een paar meter hebben gelopen, voor hij in elkaar stortte.

Kleine vergrijpen

Hoewel de man een bekende van de politie is, was hij niet in verband gebracht met zware criminaliteit of drugshandel. Het is echter de vraag hoeveel dit zegt: sinds eind februari werden vijf afrekeningen in Marseille gepleegd, alle slachtoffers waren niet bij de politie bekend als zware criminelen.

De havenstad Marseille is een belangrijke hub in de Middellandse Zee. Hierdoor is het een aantrekkelijke plaats voor drugshandel en komen wapens die gebruikt zijn in oorlogen op de Balkan en in het Midden-Oosten gemakkelijk in Marseille.

De ruzie tussen rivaliserende criminele organisaties liep vorig jaar uit de hand. Er werden 24 afrekeningen in het criminele circuit gepleegd. Sindsdien heeft justitie een nieuwe strategie ingezet, waarbij de problematiek per wijk aangepakt moet worden. Er zijn sinds september zo’n 150 nieuwe agenten bijgekomen. Ook worden kleine criminelen voor inlichtingen gerund en richt de politie zich meer op het in beslag nemen van crimineel vermogen. Daarnaast wordt er meer gepatrouilleerd in ‘prioriteitszones’.

Anti-drugseenheid

Die nieuwe aanpak had niet alleen te maken met het uit de hand lopen van het drugsgeweld, maar ook met schandalen rond de anti-drugseenheid in Marseille. Enkele leden werden in 2012 opgepakt omdat zij drugsdealers afpersten en zelf in verdovende middelen handelden.

De nieuwe maatregelen leken in de laatste maanden van 2012 en het begin van 2013 al effect te hebben. In januari werden een ton marihuana, 19 kilo cocaïne, dertig vuurwapens, acht kalasjnikovs en handgranaten en kogelvrije vesten in beslag genomen. Ook werd er beslag gelegd op fors meer crimineel vermogen.

Het bleef dan ook een tijdje rustig in Marseille, maar vorige week werden er in acht dagen vier mensen doodgeschoten.

Lees ook:

Vierde afrekening in een week in Marseille

Drie afrekeningen in Marseille

Agenten verklikten mogelijk informant

Nieuw slachtoffer in drugsoorlog Marseille