Zwaargewonde is zware crimineel uit Kroatië

De man die op 1 maart met zware hoofdwonden in de Spuistraat in Amsterdam werd gevonden, was een bekende crimineel uit Kroatië. Dat meldt Misdaadjournalist op basis van een Kroatische krant. De politie heeft bevestigd dat het inderdaad om een 48-jarige Kroaat gaat, maar wil de identiteit van de man niet bevestigen.

Het gaat volgens Misdaadjournalist om Mario Sova. Hij ligt op dit moment nog altijd in het ziekenhuis, met zware hersenschade. Hij is waarschijnlijk meerdere keren op zijn hoofd geslagen.

Melding van verkeersongeluk

De hulpdiensten kregen in de avond van 1 maart een melding van een verkeersongeluk binnen. Sova was buiten kennis en is naar het ziekenhuis gebracht. De politie kon geen getuigen vinden, en de hulpdiensten gingen daarom in eerste instantie uit van een verkeersongeluk. Later werd, naar aanleiding van de verwondingen, het scenario van een ruzie aannemelijker.

Justitie gaat nu uit van zware mishandeling en poging tot doodslag. In de zaak zijn nog geen arrestaties verricht.

Drugshandel en geweldsmisdrijven

Sova is in zijn thuisland veroordeeld voor de handel van 274 gram coke, maar wordt in verband gebracht met grootschalige drugshandel. Hij werd in Duitsland al eens tot 4,5 jaar veroordeeld vanwege drugshandel.

Daarnaast wordt de Kroaat ook in verband gebracht met geweldsmisdrijven. In 2000 schoot hij iemand in Zagreb door zijn hoofd, maar hij kreeg geen straf omdat hij uit noodweer handelde. Hij zou ook betrokken zijn bij de dood van een Servische crimineel, die in een meer zonder hoofd, armen en benen was gevonden. Sova kende het slachtoffer, maar justitie kon niet bewijzen dat hij er iets mee te maken had.

Getuige in moordproces

Ook is Sova voor de rechtbank veroordeeld tot 3,5 jaar celstraf voor de ontvoering van een man die miljoenen zou hebben gestolen van een crimineel. In hoger beroep werd hij vrijgesproken; binnenkort zou de zaak opnieuw voorkomen.

De Kroaat was ook getuige in een moordzaak. In het proces kwamen meerdere moorden aan de orde, een van de slachtoffers is een vriend van Sova. In de zaak werd de hoofdverdachte veroordeeld tot 40 jaar gevangenisstraf.